Landbruk24 møtte statsministerkandidat Jonas Gahr Støre, da han besøkte Camilla og Torbjørn Støre på Støre gård i dag. Gahr Støre sier han vil ha en ambisjon om å tette inntektsgapet i en regjeringserklæring. Han er også villig til å bruke muligheten til å skifte mellom kronetoll og prosenttoll når det er nødvendig.
Dere er tydelig på at sjølforsyningsgraden skal opp til 50 prosent basert på egne ressurser, som er et hårete mål for å si det forsiktig. Men dere er ikke tydelig på hva som må til av økonomiske ressurser til bonden for å nå det målet?
-Vi tar det på alvor at slike løsninger kommer vi fram til i samtale med organisasjonene i jordbruksforhandlingene. Men også i den kontakten vi har med bondens organisasjoner, med de som sitter med fagkunnskap som kan gi en vurdering av -Hva som er bondens økonomi i dag og hvordan har den forandret seg? Og ikke minst hva som er utfordringen for å satse langsiktig?
-Dette vil jeg ha mere oversikt over gjennom nære samtaler, som du må i regjeringposisjon for å komme i. Så har vi satt mål om at vi skal jobbe for å tette inntektsforskjeller. Jeg ser for meg at vi skal lage et vegkart for det, og at vi skal ha den ambisjonen i en regjeringserklæring. Det er veldig lett å sette et tall og et årstall, men det er ikke overbevisende for meg når det gjelder å levere på det, sier Jonas Gahr Støre til Landbruk24.
Kan du bekrefte det som står i programmet om at dere vil bruke prosenttoll når det er gunstig?
-Da det ble aktuelt å bytte til prosenttoll etter 2010 var jeg tydelig på at vi har avtaler for å bruke avtaler. Det ligger i avtaleverket at vi har anledning til det, det er det ikke alle land som liker. Derfor er det viktig å si til bonden at både WTO- regelverket og EØS- regelverket er viktig, for hvis vi kommer i en situasjon der kjøttvekta avgjør er vi sårbare.
Er en regjering ledet av Arbeiderpartiet villig til å bruke grepet med å skifte mellom krone og prosenttoll relativt raskt etter et regjeringsskifte?
-Vi har allerede vist at vi er villig til å bruke det virkemidlet. Jeg sier at det må vurderes fra produktlinje til produktlinje, og vi må vurdere den handelspolitiske situasjonen. Men både jeg og Espen Barth Eide sto opp for prosenttoll på ost, og det er vi rede til å gjøre igjen, avslutter Støre.
Les også: Et regjeringsskifte betyr en ny kurs for landbruket.