Jonas Gahr Støre og Torbjørn Støre
Jonas Gahr Støre og Torbjørn Støre

Støre: -Et regjeringsskifte betyr en ny kurs for landbruket.

29. juli 2021

Jonas Gahr Støre innledet valgkampen med et besøk på Støre Gård i Skogn i Levanger i dag. Der sa han et regjeringsskifte betyr en ny kurs for landbruket. Men han ville ikke være konkret på når inntektsgapet skal tettes.

Ny kurs for landbruket

-Ved et regjeringsskifte må vi få en ny kurs for landbruket, mange er i den situasjonen at de teller på knappene om de vil fortsette i næringa. Jeg møter mange fra landbrukets organisasjoner og enkeltbønder, og de vil ha et årstall for når vi har tettet gapet. Det svaret vil jeg ikke gi nå, det må vi finne ut når vi setter oss ned sammen. Nå blir det satt i gang et arbeid for å finne ut hva som er de egentlige utgiftene bonden har, det er et viktig krav dere har fått igjennom. Staten kan ikke operere med modeller som ikke stemmer med det som er virkeligheten til bonden, sa  Jonas Gahr Støre.

-Vi må lage et vegkart

-Vi må legge en plan, og finne ut hvor mye vi kan ta ut i markedet og hva vi må ta over budsjett. Når jeg snakker med den nye lederen i Bondelaget, Bjørn Gimming, sier jeg at vi kommer til å sette oss ned veldig fort etter valget for å lage et vegkart for det. Så skal vi ha de vanlige forhandlingene, understreker Gahr Støre

Bonden på Støre nikket bekreftende til det og sa at kartet og terrenget som kanskje stemte på 70- og 80-tallet det stemmer ikke lenger. Han viste til den investeringen som ble gjort på gården ved å bygge nytt fjøs for å få bedre dyrevelferd og bedre arbeidsmiljø. Begge deler hadde de oppnådd, men økonomien har blitt dårligere. Det er ingen vits i å forhandle hvis ikke kart og terreng stemmer, sa Torbjørn Støre. 

-Det er en fordel å få en flertallsregjering, og jeg tror at vi på dette området kan bli enige og lage et vegkart der kart og terreng stemmer. Når vi nå står overfor de store klimaendringene, må vi ha et nivå på matvareproduksjon som gir en trygghet. Da må vi, som på andre områder som handler om klima, gjøre ting fortere en hva vi normalt i økonomien ville lagt opp til. Det er også ekstremt viktig å beholde kvaliteteten, sunnheten og den lave medisinbruken i norsk matproduksjon, sa AP- lederen, mens han fikk servert lunsj i masstua på Støre.

Les også: Støre om inntektsgap og prosenttoll