Illustrasjonfoto: F.Meyer
Illustrasjonfoto: F.Meyer

Pristoppen kan være nådd

2. januar 2022

Etter flere måneder med eksplosiv vekst i energi- og gjødselpriser er det tegn som tyder på at pristoppen er nådd. Gassprisen som har vært hovedårsaken til prisgalloppen på gjødsel har i løpet av jula blitt halvert. Felleskjøpet Agri har også redusert prisene med noen øre pr. kg for de fleste gjødseltyper fra nyttår.

Gassprisen nådde en historisk topp 21. desember, men den er nå mer enn halvert i løpet av jula. Den er fortsatt på et ekstremt høgt nivå, tre ganger høyere enn forrige vinter. Se oversikt over gassprisen i Europa her

Før jul tydet det meste på at gjødselprisene ville fortsette å stige utover vinteren, men det kan nå se ut som det kan bli en ørliten nedgang.  Prisen på NPK-gjødsel fra Felleskjøpet Agri er redusert med ca 10 øre siden 27. november, mens prisen på NS 27-0-0 er redusert med 7 øre pr. kg siden 16 .desember.

Strømprisene er fortsatt meget høye i Sør-Norge, faktisk de høyeste i Nord-Europa

Hvordan dette vil utvikle seg framover er umulig å si. Hvis det blir mildvær og vind i Europa samtidig som konflikten i Ukraina ikke eskalerer kan vi se fram mot lavere priser på både strøm og gjødsel. Blir det derimot kaldt i Europa og situasjonen i Ukraina kommer ut av kontroll kan prisene fortsatt gå til himmels.