Illustrasjonsfoto: Frida Meyer.
Illustrasjonsfoto: Frida Meyer.

Nortura justerer ned trekket for tunge slakt

20. oktober 2023

Bare fem dager etter at Nortura varslet kraftige priskutt for tunge slakt, kommer de nå med justerte satser. Nå bli trekket fra 11. mars 1 kr pr. kg for slakt over 375 kg og 2 kr/ kg for slakt over 400 kg.

Etter gode innspill fra næringen har tiltaket om reduserte slaktevekter på storfe blitt justert. Nå er det viktig at alle produsenter og produsentgrupper bidrar.

– Slakt litt før, selv i lavere vektgrupper, er oppfordringen fra Ole Nikolai Skulberg, leder for Nortura Totalmarked.

Tiltaket med lavere slaktevekter planlegges innført fra mandag 11. mars 2024. Da reduseres engros- og avregningsprisen for vektgruppene over 375 kg.

For vektgruppen over 375 kg reduseres engros- og avregningsprisen med kr 1,00 pr. kg. For vektgruppene over 400 kg reduseres prisen ytterligere kr 1,00 til kr 2,00 pr. kg. Sammenlignet med det opprinnelige forslaget er denne prisreduksjonen både lavere og vil berøre mindre volum enn tidligere foreslått. Det vil ikke bli en økning i pris i lavere vektgrupper.

– Selv om prisreduksjonen først slår inn fra 375 kg oppfordrer vi alle produsenter til å bidra til å redusere slaktevektene, også de som normalt slakter på lavere vektgrupper. Jo flere som reduserer slaktevektene i 2024, jo raskere får vi markedet tilbake i balanse og bedring i økonomien for storfeprodusentene, sier Ole Nikolai Skulberg.

Lavere slaktevekt gir redusert slakteoppgjør. Men det gir også redusert slaktealder og lavere fôringskostnader. Det frigjør plass i fjøset tidligere, sparer både grovfôr og kraftfôr, kanskje lavere fettrekk, og gir mindre arbeid. Det kan være bedre totaløkonomi å slakte litt tidligere og på litt lavere vekt. Ta kontakt med din rådgiver hvis du ønsker råd om slaktestrategi.

Den reduserte prisen for tunge storfeslakt vil gjelde til markedet er mer i balanse og nivåene på reguleringslager er redusert.

Kilde: Nortura