Nortura logo
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .

Nortura bekymret for store mengder kjøtt på fryselager

16. juli 2018

Den vedvarende tørken har gjort at mange bønder ser seg nødt til å slakte ned buskapen. Nortura er bekymret for store mengder kjøtt på fryselager.

– Vi legger vanligvis en plan som er i tråd med etterspørselen for ferskt kjøtt i markedet, men nå som det kommer mye dyr til slakt, må vi fryse inn store volumer. Det er en utfordring. En ting er frysekapasiteten, en annen ting er verdiforringelse med nedfrysing, sier konsernsjef Arne Kristian Kolberg i Nortura til Dagens Næringsliv.

Les mer om dette her.

Mens det vanligvis er nettounderskudd på storfe og en betydelig biffimport, er situasjonen snudd på hodet ved at det plutselig kan bli for mye storfekjøtt. Et spørsmål er om den tidlige nedslaktingen betyr at det kan bli behov for mer importbiff senere.

– Målet er å produsere gode kvaliteter av frossenvare som er attraktiv i markedet, sier Nortura-sjefen.

Bonde-eide Nortura har en egen beredskapsgruppe som nå håndterer tørkesituasjonen. Kolberg legger ikke skjul på at situasjonen er dramatisk.

– De som virkelig blir rammet er eierne våre, husdyreierne, og spesielt de som driver med storfe og småfe. En ting er hvordan situasjonen er nå, men fra høsten og fram til ettervinteren er det verst. Hadde det ikke vært for bondesolidariteten der bøndene hjelper hverandre, så ville situasjonen vært langt verre, sier Kolberg

NTB