Grønnsaker i butikk
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Norske grønnsaker kan bli dyrere i år

20. juni 2020

– Produsentene har ekstraordinære utgifter knyttet til Covid 19-situasjonen, sier kommunikasjonsdirektør og samfunnskontakt i Bama, Pia Gulbrandsen, til NRK. Grøntnæringa har ikke fått ekstra støtte fra myndighetene, dermed kan grønnsakene bli dyrere i år.

– Lavere produksjon og økte utgifter gir et potensielt tap for grøntnæringen på nærmere 700 millioner kroner, sier Elisabeth Morthen, administrerende direktør i Gartnerhallen. Sammen med andre organisasjoner i grøntnæringa søkte de i mai om ei krisepakke fra regjeringa. Det har de ikke fått og heller ikke i Stortinget var det flertall for en tiltakspakke for jordbruket.

Bonde Per Odd Gjestvang på Skreia i Østre Toten er kritisk til hvordan myndighetene har håndtert situasjonen. – Jeg føler ikke vi blir trodd på av politikerne, når det er snakk om store summer, sier han. – Vi har brukt over 100 000 kroner på smitteverntiltak og opplæring av nordmenn, sier Gjestvang

– De færreste vil komme uberørt ut av denne ekstremsituasjonen. Det gjelder også innenfor landbruket, men vi har ikke vurdert at det er et grunnlag for en egen krisepakke for jordbruket slik vi ser situasjonen nå, sier statsekretær Widar Skogan i Landbruks- og matdepartementet.

Les hele saken her

Kilde: NRK.