Illustrasjonsfoto: F. Meyer
Illustrasjonsfoto: F. Meyer

Nestledere vil satse på matkorn

8. mars 2022

Nestleder i Norges Bondelag og kornprodusent i Buskerud Egil Hoen, sier han etter å ha sett utviklingen på verdensmarkedet og fått dagens signal fra regjeringen har bestilt tre- fire tonn ekstra såkorn av vårkveite. Nestleder i Bonde- og Småbrukarlage og kornbonde i Trøndelag Ola Fiskvik vil også gjødsle høstkveita med sikte på å få til matkorn, men understreker at det utelukkende er på bakgrunn av situasjonen i verdensmarkedet og ikke det han oppfatter som lite konkrete signaler fra regjeringa.

-Når jeg ser utviklingen på verdensmarkedet og de signalene som kom fra regjeringen i dag er jeg som bonde ikke i tvil om at jeg vil prøve å dyrke så mye matkorn som mulig i år, sier nestleder i Norges Bondelag Egil Hoen til Landbruk24. Jeg har nå bestilt tre- fire tonn ekstra såkorn av vårkveite, og setter noe såkorn av bygg til side. Hoen føler seg rimelig sikker på at regjeringa vil komme med et godt tilbud for korn i årets jordbruksoppgjør.

Egil Hoen. Foto: Bondelaget

-Ikke noe å gå til banken med 

Nestleder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag Ola Fiskvik har sådd høstkveite og bekrefter at han vil gjødsle med sikte på å få matkornkvalitet. Men det er utelukkende som følge av situasjonen på verdensmarkedet understreker Fiskvik til Landbruk24. -Jeg kjøpte inn gjødsel i fjor høst før prisen virkelig eksploderte, så for meg dekker den kompensasjonen vi fikk i tilleggsforhandlingene i fjor stort sett økte gjødselkostnader. Dagens signal fra regjeringa er derimot ikke Fiskvik fornøyd med.  Det mangler konkrete tall i utspillet fra landbruks- og matministeren og uten tall er denne “garantien” ingen ting verdt. -Dette er ikke noe å gå i banken for å få kreditt til å kjøpe gjødsel for, sier en frustrert nestleder. Bonde- og Småbrukarlaget har sendt brev til statsminister Jonas Gahr Støre med krav om å garantere en prisøkning på 85 øre pr. kg. korn.

Ola Fiskvik. Foto: Privat

Jobber fortsatt for gjødselløsning.

På spørsmål om dagens utspill fra regjeringen betyr at det er utelukket med en ordning for kompensasjon for gjødselkostnader før jordbruksoppgjøret, sier Egil Hoen at Bondelaget fortsatt jobber med en løsning som skal kompensere de som har kjøpt dyr gjødsel etter 1. oktober, og ikke minst de som ennå ikke har kjøpt gjødsel.