Illustrasjonsfoto: F.Meyer.
Illustrasjonsfoto: F.Meyer.

Mindre interesse for å leie melkekvote.

26. juli 2021

Interessen for å kjøpe melkekvote er minst like stor som før, men det er nå tegn til at interessen og prisen for leie av melkekvoter er på veg nedover. Det sier Arnstein Tømmerås som driver nettstedet Melkekvoter.no til Landbruk24. Tor Jakob Solberg i #Bondeopprør21 oppfordrer melkeprodusentene til å tenke seg veldig godt om før de inngår nye leiekontrakter.

Fristen for å kjøpe melkekvote er 1. august. Arnstein Tømmerås i Melkekvoter.no sier at det er lite utbud av melkekvoter i år.
-De aller fleste som tenkte på å selge gjorde det i den ekstraordinære oppkjøpsrunden i fjor. I tillegg så har andelen som må selges til staten økt fra 20 til 40 prosent. De som har råd ønsker oftest å kjøpe framfor å leie kvote, de føler at det er mest forutsigbart og lønnsomt på lengre sikt.

I oversikten som ligger ute på Melkekvoter.no varierer prisen på kjøp av kvote fra 10 kr. (Troms) til 20 kr. (Rogaland).
I år vil den statlige andelen av kvotene bli solgt ut igjen for 4 kroner pr. liter. De blir solgt ut i samme region som de er kjøpt, så det vil variere hvor mye som er mulig å kjøpe.

Mindre interesse for leie av melkekvote

Fristen for å leie kvote går ikke ut før 1. november. -Som det ser ut nå er det litt mindre interesse for å leie kvoter, sier Tømmerås. Han tror at den kraftige økningen i investeringskostnadene fører til at færre bygger for å utvide melkeproduksjonen. I oversikten på Melkekvoter.no er det høyeste budet for leie av melkevote 1,35 kr/liter (Hedmark), i fjor var prisen i enkelte regioner over 1,50 kr/liter.

#Bondeopprører ber melkeprodusentene tenke seg om.

#Bondeopprører Tor Jakob Solberg går i et innlegg på Facebook ut og oppfordrer melkeprodusentene om å avstå fra å leie melkekvoter fram til lønnsomheten i melkeproduksjonen blir bedre. Til Landbruk24 sier han at dette ikke er en aksjon fra #Bondeopprør21, men han ber innstendig om at bønder som ønsker å leie kvote tenker seg grundig om. En av effektene av #bondeopprøret er at bøndene har blitt mer bevisst på egen økonomi. “Når nå flere ser på hvor dårlig lønnsomhet dyr leid kvote i mange tilfeller fører til, kan vi få en korrigering av leieprisene som bedre reflekterer bondens risiko og inntektsmulighet” skriver Solberg på Facebook.

Kilde: Melkekvoter.no