Sommer betyr også at husdyra slippes ut på beite. Hvert år opplever bønder at dyr blir påkjørt, uten at bilistene varsler om det. Store dyrelidelser kunne vært unngått om flere varslet fra.
– Vi håper på det beste, men forventer også i år en del henvendelser fra bønder som har fått ihjelkjørt dyr på beite. Det verste er at bilførere ikke varsler fra, og at dyrene blir liggende å lide, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.
I en tidligere spørreundersøkelse Ipsos gjorde for Gjensidige, svarte 1 av 5 som har kjørt på dyr at de av ulike årsaker bare kjørte videre, uten å se etter hvordan det gikk med dyret. Eklo tror det er flere årsaker til at folk stikker av etter å ha kjørt på dyr.
– Noen får panikk eller vet ikke hva de skal gjøre. Jeg tror også det fortsatt finnes en forestilling om at det vil koste dyrt å melde fra om å ha kjørt på sau eller andre husdyr, sier Eklo.
Dette stemmer ikke, erstatning for dyret du kjører på er en sak mellom forsikringsselskapet og eier av dyret, og ikke noe du må betale av egen lomme. Du mister heller ikke opptjent bonus på bilforsikringen din.
Plikt til å melde fra
Du har plikt til å melde fra om påkjørsel av dyr, enten det er husdyr eller vilt. Å etterlate skadde dyr er straffbart.
– Skadde dyr vil prøve å gjemme seg og er vanskelig å finne. De kan bli liggende i dagevis og lide en smertefull død. Meld fra til nærmeste gård, politiet eller viltnemda. Har dyret løpt videre, merk stedet slik at det blir enkelt å starte søk etter det, sier Eklo.
Hva skal du gjøre hvis du kjører på et dyr:
-Stopp og observer dyret.
-Om dyret er dødt, prøv å få det ut av veien, eller sett opp varseltrekant
-Om dyret er skadet, se hvor dyret tar veien. Er det skadet vil det ofte stoppe og legge seg ned ganske raskt. Ikke følg etter, da det kan flykte videre.
-Meld fra til eier, nærmeste gård, viltnemda i kommunen eller politiet.
-Dersom det ikke er mobildekning, merk stedet med for eksempel en plastpose, og ring og meld fra når du har mobildekning.
Kilde. Pressemelding fra Gjensidige