Foto: Lise Åserud / NTB
Foto: Lise Åserud / NTB

Landbruksministeren bekymret for tørken

16. juni 2023

Over 30 grader får mange nordmenn til å juble over varmt sommervær, men Sandra Borch (Sp) er bekymret for tørre åkre og enger.

Med tørkesommeren 2018 nokså friskt i minne skaper det varme og tørre været uro i Landbruks-Norge.

– Det er svært tørt mange steder i Sør-Norge, og mange er bekymret for avlingene. Dette er en bekymring jeg deler, sier landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) til NTB.

Landbruksdirektoratet har høynet beredskapen. De mener det er grunn til å vente mindre avlinger enn normalt i år.

– Jeg har tett dialog med Landbruksdirektoratet om situasjonen slik at vi fortløpende kan vurdere nødvendige tiltak, sier Borch.

Erstatning ved produksjonssvikt

Hun understreker at det i Norge er gode ordninger som kompenserer matprodusenter økonomisk dersom avlingene blir skadelidende av tørken.

Etter tørkesommeren 2018 ble det utbetalt rundt 2 milliarder kroner i erstatning til norske bønder. Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) anslo at avlingstapene til bøndene var på over 3 milliarder kroner.

Statsråden forteller at hun har tett kontakt med jordbruksorganisasjonene om tørken.

– Jeg har innkalt faglagene til møte med dette som tema førstkommende mandag, sier Borch.

Tørrest i Viken, Agder og Innlandet

Landbruksdirektoratet har høynet beredskapen og følger nøye med på hvordan tørken utvikler seg. Vi får regelmessig og god informasjon om situasjonen, blant annet fra statsforvalterne i fylkene, opplyser Kommunikasjonsdirektør Robert Rønning til Landbruk24.

-Det er utfordringer på Sør- og Østlandet for grovfôr(gras) og korn, men med lokale variasjoner. Flere steder har det også vært en sen og kjølig vår. Situasjonen kan endre seg hvis det kommer nedbør i løpet av 7-14 dager. Det rapporteres om størst problemer i Oslo og Viken, Agder og Innlandet. Det er særlig på korn det er forventet dårligere avling enn normalt på grunn av dårligere spiring og vekst i kornet. I Oslo og Viken anslås det 30-40 prosent av normal avling for både korn og grovfôr. I andre deler av landet, som for eksempel Trøndelag, ser avlingene lovende ut, skriver Rønning i en e-post til Landbruk24

Ifølge Felleskjøpet Agri er situasjonen lik eller verre sør og øst i landet enn i 2018, mens den er vesentlig bedre på Vestlandet og i Midt-Norge.

Bønder i tørkerammede områder blir anbefalt å iverksette tiltak, som tilpasset fôring.

Les tørkeråd fra Felleskjøpet her

Tørke nord og sør i Europa

EUs organ for overvåking av tørke viser at det nå er betydelig tørke særlig i sør og nord av kontinentet. Situasjonen i Spania er særlig alarmerende. Men det advares også om tørke i Sør-Sverige, Finland, Danmark, Estland, Litauen, Latvia, Nord-Polen, Belarus og Ukraina. Også på Island og De britiske øyer er det nå betydelige områder med tørke.

(©NTB)

[email protected]