Døgngammel kylling
Foto : Berit Roald / SCANPIX

Konflikt mellom kyllingprodusenter og Den Stolte Hane

4. juli 2019

En gruppe bestående av 24 kyllingprodusenter fra Rogaland varsler at de i oktober, november og desember vil la kyllinghusene stå tomme. Årsaken er det produsentene mener er et betydelig avvik mellom forespeilet inntjening og faktisk inntjening i kyllingproduksjonen, skriver Stavanger Aftenblad

– Vi har ikke ønsket denne konflikten. I flere år har vi klaget uten å bli hørt. Slik vi ser det har vi ikke annet valg enn å aksjonere, sier Thor Ove Vistnes, talsmann for aksjonsgruppa, til Stavanger Aftenblad.

Verdikjedeansvarlig i Den Stolte Hane, Erik Nielsen, sier til Aftenbladet at han er kjent med at 24 kyllingprodusenter varsler en aksjon i fjerde kvartal. Etter et stramt år i fjor, har 2019 vært bedre for næringen. Ifølge Nielsen vil oppgangen fortsette.

– Totalt har vi 83 kyllingprodusenter. 24 av disse ønsker at prisøkningen skal gå raskere. Så langt har vi ikke klart å bli enige, men avstanden er liten, sier Nielsen.

Her er hele pressemeldingen:

“Pressemelding angående konflikt mellom Den Stolte Hane (heretter kalt DSH) og en større produsentgruppe.

Denne pressemeldingen blir sendt ut for å informere om pågående konflikt mellom DSH og en gruppe med produsenter.

Saken er at det over tid har bygget seg opp et betydelig avvik mellom forespeilet inntjening og reell inntjening i kyllingproduksjonen.

Meget store investeringer er gjort på en mengde gårder i Rogaland, og nå vil kyllingprodusenter som leverer til DSH ha et bedre oppgjør for sine produkter.

Vi har satt frem et moderat krav som DSH ikke vil imøtekomme, og da har 24 produsenter, som tilsvarer ca 33% av volumet til DSH, sagt at vi vil markere dette i 4. kvartal, ved å la kyllinghusene stå tomme i en periode.

Hvorfor går vi så til pressen med dette?

-I et marked hvor det er behov for mer kylling, er det vår plikt å informere yrkesbrødre som kan gå i den samme fellen som mange av oss har gjort, noen så sent som i 2017

-Coop og Norgesgruppen som er mottagere av varer, må vite at det kan bli knapt med kylling i 4. Kvartal, og at det vil bli fler aksjoner fremover, som har betydning for vareflyten.

-Folk som eier aksjer i Scandi Standard(registrert på Stockholm børs), som er eiere av DSH, må få informasjon som kan påvirke inntjening og kursutvikling.

-DSH produsenter har høgt fokus på dyrevelferd, men frykter at høgt økonomisk press over lang tid kan gå ut over nettopp dette.

Videre synes vi det er viktig at folk er klar over at kyllingproduksjon er en produksjon innenfor Norsk Landbruk som ikke mottar subsidier, men som skal styres av frie markedskrefter.”

Kilde: Stavanger Aftenblad