Partene i jordbruksoppgjøret satt i forhandlinger hele natt til torsdag i håp om å få på plass en avtale før fristen utløper ved midnatt natt til 17. mai.
– Partene har forhandlet i hele natt. Forhandlingene fortsetter utover formiddagen, skriver statens forhandlingsleder Leif Forsell i en SMS til NTB torsdag morgen.
– Partene tar sikte på at det skal bli en avklaring i løpet av dagen, legger han til.
Norges Bondelag bekrefter at det var forhandlinger gjennom natten.
– Det er nye forhandlingsmøter nå på morgenen/formiddagen. Det er fremdeles sluttfase og intenst, skriver kommunikasjonssjef Lise Boeck Jakobsen i en tekstmelding til NTB.
«Svært krevende»
Bøndenes opprinnelige krav hadde en ramme på 1,92 milliarder kroner, mens statens tilbud var på 1 milliard. Kravet vil gi en inntektsvekst på 31.000 kroner per årsverk, mens tilbudet vil gi en inntektsoppgang på omkring 16.400 kroner, ifølge Bondelaget.
Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag forhandler sammen, med staten ved Landbruks- og matdepartementet som motpart.
– Dette er svært krevende, men vi har håp fortsatt, skriver Småbrukarlagets leder Kjersti Hoff i en sms til Nationentorsdag.
Den minste av de to landbruksorganisasjonene har ved en rekke tilfeller de siste årene brutt forhandlingene uten en avtale.
Stor avstand
Fjorårets tørkesommer, markeder i ubalanse og kostnadsvekst utgjør et krevende bakteppe for årets forhandlinger. Samtidig faller produktivitetsveksten i landbruket.
Fra bøndenes side er det knyttet ekstra spenning til årets oppgjør, som gjelder inntektsåret 2020, fordi Landbruksdepartementet er overtatt av KrF-nestleder Olaug Bollestad.
Bøndene gikk inn i forhandlingene med et ønske om å redusere inntektsgapet mellom jordbruket og andre grupper, løfte økonomien for kornbønder og øke inntektsmulighetene for små og mellomstore bruk.
I fjor krevde bøndene 1,8 milliarder, mens oppgjøret til slutt landet på 1,1 milliarder.
NTB-Kristian Skårdalsmo