Melkekonkurranse på Dyrsku'n. Solberg, Hoksrud, Vedum og Støre
Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Erna Solberg vil forby nydyrking av myr.

14. september 2018

Landbruk og klima var tema for den store debatten på Dyrsku’n i Seljord fredag ettermiddag. Det tydeligste signalet kom fra statsminister Erna Solberg, hun vil forby nydyrking av myr. Hun sa at det var det desidert billigste klimatiltaket i norsk landbruk.

Debatten ble innledet med at Jonas Gahr Støre angrep landbruks- og matminister Bård Hoksrud for intervjuet i Dagsavisen der han tvilte på om klimaendringene var menneskeskapte. Hoksrud leste opp et forhåndskrevet manus, der han innrømte at menneskene er med å påvirke klimaet.
Erna Solberg sa at regjeringen har en “føre var” politikk når det gjelder  klima.

På spørsmål om hva vi bør gjøre for å være bedre forberedt på ekstremvær, sa Erna Solberg at vi bør grøfte mer og ha en bedre beredskap på fôr uten at hun var konkret på hva hun mente med det.

Trygve Slagsvold Vedum understreket at norskprodusert kjøtt gir mindre utslipp enn det som er importert. Det sa Erna Solberg seg enig i, og sa at mest mulig av den biffen vi spiser bør komme fra Norge.

Størst var uenigheten om nydyrking av myr. Erna Solberg var veldig tydelig på at vi må slutte med nydyrking av myr, og sa at det kunne redusere landbrukets utslipp med 600 000 CO2- enheter. Slagsvold Vedum var sterkt uenig i det , og mente at det vi må ta i bruk alle ressurser for å produsere mer mat.

Bård Hoksrud sa at det var unikt at staten og jordbruket nå skal forhandle om en frivillig klimaavtale. Les mer om det her

Bildet er fra melkekonkurransen, som endte med en knapp seier til opposisjonen forsterket med Petter Pilgaard.

Kilde: Tv 2 Nyhetskanalen.