Potet og gulrot som fremdeles står ute i Trøndelag har måttet tåle først tørke, så flom og nå frost. Markedet frykter ytterlige avlingsskader etter frosten.
2 000 mål poteter står fremdeles uhøstet i Trøndelag, hvor det har vært flere frostdøgn den siste uka. Noe av poteten kan forhåpentligvis høstes fremdeles, men store arealer er trolig ødelagt. Kvaliteten på det som ikke er ødelagt av frosten er uviss etter alt regnet i høst. Det er særlig sorten Asterix som står igjen ute på jordene.
Det kan Tomas Vik på Frosta bekrefte etter en runde i sine potetåkere fredag formiddag. Til Trønder-Avisa sier han følgende. – Det er umulig å lagre druknet og frosset potet. Med en gang slik potet kommer inn, starter det å renne væske fra den. I og med at halvparten av avlinga som står igjen er ødelagt, blir det bare å pløye ned alt sammen. Slik er situasjonen for åkrene jeg dyrker både her på Frosta og i Åsen i Levanger. Jeg antar det er slik hos de fleste produsentene i Trøndelag, sier Vik som med sine 500 dekar er en av de største potetprodusentene i Trøndelag
Frilandsgrønnsaker
Den siste løken som lå ute til tørk i Trøndelag ble tatt inn før frosten, uavhengig av om den var tørr eller ikke. Hvis løken ikke er tørket når den legges på lager kan det gå ut over kvaliteten. De dårlige løkavlingene i høst fører til at det allerede importeres en del løk for å supplere den norske. Importen er forholdsvis dyr, og det kan bli vanskelig å få tak i nok vare gjennom vinteren.
Mildværet er tilbake i hele Sør-Norge og gjør det mulig å fortsatt høste vårløk av god kvalitet i to til tre uker til. Purre holder også fin kvalitet, og dyr import bidrar til å holde prisen på norsk purre oppe.
Årets gulrøtter har så langt hatt god kvalitet, men det som har stått ute i mye regn kan få betydelig dårligere lagringsegenskaper enn det som ble høstet før regnet kom.
Kilde: Landbruksdirektoratet og Trønder-Avisa