Illustrasjonsfoto: F. Meyer
Illustrasjonsfoto: F. Meyer

Bønder må vente på strømstøtte

5. januar 2022

Det er fortsatt ikke avklart hvordan strømstøtten til bønder som er registrert som næringskunder skal utbetales.

Støre-regjeringen har bestemt at landbruk skal inkluderes i ordningen, men i første omgang gis det kun støtte til bønder som har registrert strømmåleren som husholdningsforbruk.

Strømmålere på gårdsbruk som er registrert som næringsvirksomhet, vil derimot ikke være omfattet av ordningen fra start.

Her jobber departementet nå for å få avklart hvordan strømforbruket på gårdsbruk kan skilles fra annen næring på en praktisk måte.

I tillegg må støtten til landbruket avgrenses opp mot EØS-reglene.

– Her gjenstår noe mer arbeid for å identifisere rette støttemottakere, sier olje og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) til NTB.

På vei ut til husholdningkundene

For ordinære husholdninger er strømstøtten derimot i ferd med å bli en realitet.

Store nettselskaper som Elvia og BKK Nett har bekreftet overfor NTB at alt er klart for at husholdningene skal få strømstøtte allerede på fakturaen for desember. Disse fakturaene er nå på vei ut til kundene.

– Jeg hadde like før jul et møte med representanter for nettselskapene. Jeg er imponert over og takknemlig for deres positive innstilling til å bidra for at den statlige stønaden raskt kan komme ut til husholdningene, sier Persen.

Ordningen ble vedtatt i Stortinget like før jul.

Staten tar 55 prosent

Det Stortinget har bestemt, er at staten skal ta 55 prosent av regningen for det overskytende når strømprisen overstiger 70 øre per kilowattime.

Dette skal gjelde i perioden fra desember til mars, og støtten vil bli gitt i form av et kutt i nettleien.

Ordningen har likevel et tak på 5.000 kilowattimer per måned.

Elvia – som forsyner rundt 2 millioner nordmenn med strøm i Oslo, Viken og Innlandet – opplyser at en gjennomsnittskunde på denne måten får i overkant av 1.200 kroner i strømstøtte på fakturaen for desember – det vil si den fakturaen som skal betales nå i januar.

Maksbeløpet for desember blir ifølge Elvia 3.683 kroner for et forbruk på 5.000 kilowattimer.

(©NTB)