241132197_280970990069931_8659348176793130864_n

Bondeopprører vil ha kompensasjon for økte strømkostnader nå.

31. august 2021

Tor Jakob Solberg, en av bondeopprørerne, konfronterte i dag Landbruks- og matminister Olaug Bollestad om den alvorlige situasjonen i jordbruket. Han var kraftig provosert over at staten ikke vil ta med den ekstraordinære kostnadsveksten på strøm og kraftfôr i tilleggsforhandlingene.

-Vi opplever det som et svik at staten ikke vil være med på å kompensere økte kostnader på opp mot 700 millioner kroner, det er unge folk som tar kontakt med oss som sier de ikke klarer mer, vi jobber oss ihjel, sa Solberg mens han tømte en melkekartong på gårdsplassen foran Bollestad.

-Med en klimakrise foran oss trenger vi den norske bonden mer enn noen gang, da kan vi ikke dekke ekstraordinære kostnader fra egen lomme, den er tom, sa han. Regjeringa har et kjempeansvar for å komme oss i møte nå, avsluttet Solberg sin tordentale.

Forholder seg til pågående forhandlinger

Landbruks- og matministeren var på besøk på gården til KrF sin andrekandidat i Østfold Einar Kiserud i Østfold da Solberg konfronterte henne med den dramatiske kostnadsøkningen som rammer jordbruket.

– Jeg har stor forståelse over at bønder er frustrerte. Jeg tar til meg frustrasjonen, men samtidig må jeg forholde meg til de pågående forhandlingene, sier Olaug Bollestad til Smaalenenes Avis

Bollestad forklarer at hun som landbruksminister må forhandle med Norsk Bonde- og Småbrukslag og Bondelaget

– Vi kan ikke forhandle med 38 500 bønder på en gang. Det vi må forholde oss til er forslagene som kommer fra representantene fra landbruket, sier Olaug Bollestad til Smaalenenes Avis

Landbruk24 prøver å få et mer utfyllende svar fra departementet knyttet til tilleggsforhandlingene, og kommer tilbake med mer så snart det foreligger.

Les mer om tilleggsforhandlingene her