Foto: Terje Pedersen / NTB
Foto: Terje Pedersen / NTB

Yara med kjemperesultat i 1. kvartal

27. april 2022

Gjødselgiganten Yara fikk et resultat før skatt på drøyt 1,2 milliarder dollar i årets første kvartal, opp fra 46 millioner dollar i samme kvartal i fjor.

Omsetningen økte fra 3,1 til 5,9 milliarder dollar, mens driftsresultatet gikk opp fra 322 millioner til drøyt 1 milliard dollar.

Russlands krig i Ukraina har stor innvirkning på både mat- og gjødselindustrien. Årsaken er at Russland og Ukraina er viktige aktører i den globale matverdikjeden og står for en stor andel av verdens produksjon og eksport av korn, understreker selskapet i en melding. Yara stanset tidligere i år alle innkjøp fra leverandører knyttet til selskapet og personer som er omfattet av sanksjonene mot Russland.

– Selv om Yaras virksomhet er fleksibel og motstandsdyktig, vil følgene av krigen for den globale matsikkerheten være dramatiske. Vi fortsetter å oppfordre til tiltak fra myndigheter for å styrke matverdikjedene og redusere avhengigheten av Russland, sier konsernsjef Svein Tore Holsether.

Han berømmer de ansatte for innsatsen for å opprettholde driften og leveransene i en situasjon med krig, vansker med forsyninger og høy usikkerhet i markedet.

Som følge av høye gasspriser stengte Yara flere av sine europeiske ammoniakk- og ureaanlegg i begynnelsen av mars. Produksjonen er nå i gang igjen.

Nøkkeltall fra Yara International ASAs resultat for første kvartal 2022. Tall for samme kvartal 2021 i parentes.

* Driftsinntekter: 5,912 milliarder dollar (3,142 milliarder dollar)

* Driftsresultat: 1.039 millioner dollar (322 millioner dollar)

* Resultat før skatt: 1.231 millioner dollar (46 millioner dollar)

(©NTB)

[email protected]