Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Yara: Høye gasspriser i Europa kan føre til matvaremangel

20. oktober 2021

Skyhøye gasspriser i Europa kan true matsikkerheten i verden, advarer Yara. Europeisk nitrogenproduksjon er viktig for gjødselproduksjonen for jordbruket.

Konserndirektør i Yara, Svein Tore Holsether frykter at bønder blir tvunget til å kutte ned gjødselbruken på grunn av økte priser. Dermed kan matproduksjonen gå ned, skriver Holsether i selskapets rapport for tredje kvartal.

– Om bonden ikke får nitrogengjødsel ut på jordet, så faller avlingene på korn med 50 prosent fra første høsting. Da går man fort fra en energikrise til en matkrise, sier han til E24.

Særlig bekymret er han for de fattigste regionene i verden.

I flere deler av verden bruker mennesker 60 prosent av disponibel inntekt på mat, sier Holsether.

– Når prisene da mer enn dobler seg, er det forskjellen på å ha nok mat og det å ikke ha nok mat. Også kommer dette på toppen. Jeg frykter at hvis dette fortsetter, kan vi se hungersnød i deler av verden.

Yara leverer et resultat etter skatt på minus 143 millioner dollar i tredje kvartal, fra 339 millioner dollar samme periode i fjor. Det negative nettoresultatet inkluderer en USD 355 millioner nedskrivning av Salitre- prosjektet. Selskapet melder om et justert brutto driftsresultat (ebitda) på 765 millioner dollar, fra 558 millioner dollar ett år tidligere.

(©NTB)