Foto: Nortura
Foto: Nortura

Virusutbrudd i kyllingbesetninger i Trøndelag

27. september 2022

Flere kyllingbesetninger i Trøndelag har de siste månedene vært rammet av et svært smittsomt virus. Det såkalte gumboroviruset har  i noen tilfeller ført til avliving av hele besetninger. Steinkjer24 skriver om Johan Kristian Dahling som i forrige uke ble pålagt av veterinær å avlive 25 000 kyllinger.

Viruset som er årsaken til at Daling måtte avlive hele kyllingflokken sin heter for infeksiøs bursasjuke, men kalles ofte for gumborovirus. Dette er et virus som svekker immunforsvaret til unge fjørfe og gjør at de er mottakelig for andre sykdommer, forklarer Daling til Trønder- Avisa.

Les mer om gumboroviruset hos Animalia.

Vaksine

Det er mulig å vaksinere mot gomboroviruset.

Trond Roar Almlid fra Åsen er en annen som har vært rammet av viruset. Han erfarer at vaksineringen virker.

– For vår del ha vi selv vaksinert kyllingene over to etapper. Det har vi gjort ved hjelp av tilsetting i drikkevannet, og vi kjører to runder for å være så sikre som mulig på at hver og en får i seg det de skal, sier han til Steinkjer24.

Han har allerede avlet fram et nytt kull av kyllinger som er slakteklare senere denne uka. Her ser det bra ut. Ingen av disse har fått gumboroviruset, sier han til Steinkjer24

Du kan også lese om saken i MN24

Kilde: Steinkjer24 og Trønder-Avisa