Trygve S Vedum
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Vedum etterlyser matberedskap i klimadebatten.

10. mars 2020

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier koronakrisen bør være en vekker for dem som går inn for å redusere matproduksjonen i Norge.

Vedum hevder overfor Dagbladet at det regjeringsoppnevnte utvalget bak klimakurrapporten, som ble lagt fram i januar, glemmer at matproduksjonen i hele Norge er avgjørende for landets beredskap.

– Vi mener det er fullstendig galskap at vi i en situasjon med mer ustabilt klima skal redusere vår egen evne til å være selvforsørget, sier Vedum.

Også koronasmitten bør være en påminnelse om at samfunnet er sårbart, mener han. Sp vil på nytt fremme forslag om å opprette beredskapslagre for mat, varsler partilederen.

Han går hardt ut og hevder at utvalget «legger opp til en rasering av matproduksjonen i Distrikts-Norge» når det går inn for å fjerne 1 million dekar matjord.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) svarer at hun er enig i at god matvareberedskap er svært viktig.

– Derfor styrket regjeringen ordningen med tilskudd til beredskapslagring av såkorn betydelig i jordbruksoppgjøret for 2019, sier hun til avisen.

– For øvrig merker jeg meg at Sp foreslo 30 millioner til beredskapslager av matkorn i sitt alternative budsjett. Det holder enten til å dekke ikke mer enn 60 prosent av årlige driftskostnader eller til å kjøpe inn matkorn til å dekke om lag en måneds forbruk, sier Bollestad.

(©NTB)