Bedøvet ulv
Illustrasjonsfoto. Foto: SNO/Miljødirektoratet

Ulvejakta stanset før den kom igang i deler av Hedmark

1. desember 2019

Lisensjakt på ulv skulle startet søndag, men nå er den utsatt i deler av Hedmark fordi en genetisk viktig ulv har forvillet seg ut av ulvesonen.

I november ble en ulv som ble betegnet som genetisk viktig flyttet inn i ulvesonen, nærmere bestemt Kongsvinger-traktene.

Nå har ulven flyttet seg ut av ulvesonen, og til en region hvor det etter planen skal felles 12 ulv i år.

Fylkesmannen i Innlandet har innført en midlertidig stans i all lisensfelling av ulv i store områder, av hensyn til et særlig verdifullt genetisk individ. Den finsk-russiske innvandreren som ble flyttet fra Elgå reinbeitedistrikt til Kongsvinger kommune har krysset Glomma, og er nå i bevegelse gjennom området vest for Glomma, sør for Rv 3/fv 25. For å unngå felling av dette dyret gjøres det en midlertidig avgrensing av fellingsområdet, slik at følgende område unntas fra lisensfelling inntil videre:
Hele Stange og Nord-Odal kommuner, Løten kommune sør for Rv 3/fv 25, Elverum kommune vest for Glomma og sør for Rv 3/fv 25, samt de deler av kommunene Sør-Odal, Kongsvinger, Grue, Åsnes og Våler som ligger nord/vest for Glomma.

– Vi mener at det legges kjelker i veien for en effektiv ulveforvaltning i tråd med Stortingets intensjoner, sier leder i Norge jeger- og fiskeforbund, Knut Arne Gjems, i en pressemelding.

Vil møte ministeren

Gjems mener at man kunne unngått at den viktige ulven ble felt ved å holde løpende kontakt med jegerne. Ulven er GPS-merket.

– Skal vi lykkes med ulveforvaltningen må det utvises tillit til aktørene, og ikke minst en forståelse og respekt for den frivillige innsats som legges ned av mange jegere. Nå er situasjonen unødvendig tilspisset, og det er vitterlig ikke jegernes skyld, sier Gjems.

Gjems varsler at de vil be om et møte med miljøvernminister Ola Elvestuen på mandag.

– Redusert risiko

Miljøvernminister Ola Elvestuen sier til NRK at han mener de reduserer risikoen for å felle viktig ulv ved å utsette jakta.

– Vi endret i vår lisensfellingsperioden utenfor ulvesonen. En av grunnene var at genetisk verdifulle ulver fra Finland og Russland oftest dukker opp om høsten slik vi så i Engerdal i høst. Den skandinaviske ulvebestanden har høy grad av innavl, sier Elvestuen.

– Ved å utsette starten for lisensfellingen til nærmere jul, har vi redusert risikoen for å felle genetisk verdifull ulv, sier han.

(©NTB)