Jens Ulltveit-Moe
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ulltveit-Moe – norske tømmerpriser har vært for lave

23. mars 2018

Investor Jens Ulltveit-Moe har lagt inn et bud på Norske Skog på mellom 4 og 5 milliarder kroner sammen med en internasjonal gruppering. Til Nationen sier han at norske tømmerpriser har vært for lave.

Ulltveit-Moe vil gjøre Norske Skog til et bioenergi-selskap, og vil langsiktig sett stake ut en kurs bort fra papirvirksomheten.

Investoren venter endelig svar i løpet av få dager, skriver Dagens Næringsliv.

– Jeg leder et konsortium som har lagt inn bud på Norske Skog i tre runder. Nå er vi inne i aller siste fase, og venter en avgjørelse i løpet av en dag eller to etter at de siste budene nå er lagt på bordet, sier investoren.

Etter at det tradisjonsrike industrikonsernet Norske Skogindustrier gikk konkurs rett før jul har bostyret, med investeringsbankene Citibank og Evercore som tilretteleggere, jobbet på spreng med å selge selskapets papirfabrikker.

Ulltveit-Moes bidrar ligger på mellom 100 og 200 millioner kroner, et bud som kommer opp på 4–5 milliarder kroner i lag med en internasjonal gruppering.

Norskog, som er medlemsorganisasjonen for norske skogeiere, mener det er positivt at investoren ønsker å melde seg på i kampen om å kjøpe Norske Skog.

– Vi har behov for innenlandsindustri som kjøper og foredler norsk tømmer. Dette skaper trygghet for leveranse for skogeierne, sikrer aktivitet i alle ledd i verdikjeden skog og gir økt verdiskaping i Norge, skriver styreleder Christian Anker-Rasch i Norskog i en pressemelding.

Til Nationen sier Ulltveit-Moe følgende om det norske tømmermarkedet:

Ulltveit-Moe mener tilgang på virke kun er et spørsmål om pris.

– Det grunnleggende poenget er at Norge har mye tømmer. Prisene har vært lave. Overskuddet er gått til Sverige. Utfordringen blir å gjøre virksomheten så økonomisk veldrevet at vi har råd til å konkurrere med svenskene for å kjøpe tømmeret. Vi er ikke ute etter noen snille onkler her, dette handler om penger – som så skuffende mye annet i livet.

– Hvorfor er du rett person til å ta Norske Skog videre?

– Det er mange som kan være det, men jeg tror det er viktig å være langsiktig, å ha en følelse for næringen, og at du enten selv har dype lommer, eller at du har venner med dype lommer.

– Og du har begge deler?

– Ja.