Spredning av gjødsel med GPS-utstyr
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Tyveribande stjeler GPS-utstyr i Østfold

8. oktober 2019

I det siste har tyver stjålet GPS-utstyr fra arbeidsmaskiner for flere hundre tusen kroner i Østfold. Gjensidige oppfordrer folk til å være på vakt.

Gjensidige har bare i løpet av de siste dagene fått flere meldinger fra kunder som har blitt frastjålet GPS-utstyr fra arbeidsmaskiner.

– Vi har fått meldinger fra både byggefirmaer og private i Sarpsborg, Våler, Svinndal og nå sist i forrige uke fra to bønder i Rygge.

Det kan virke som dette er godt organiserte tyverier der flere GPS-styringer i samme område blir stjålet i løpet av et kort tidsrom, sier Gjensidiges salgsleder for Østlandet Svein Kubberød.

Ber folk være på vakt

Gjensidige ønsker nå at folk er ekstra på vakt, for oppdages tyveri ett sted, bør alarmen også gå i nærliggende områder.

– Vi opplever ofte at det er omreisende bander som står bak tyveriene. De raider område for område, beveger seg raskt, og tar med utstyret ut av landet i løpet av kort tid.

Noe av tyvgodset finner vi igjen her i Norge, men en god del blir dessverre borte for godt, sier Kubberød.

Gjensidige merker at GPS-utstyr har blitt populært å stjele blant omreisende bander de siste par årene. Det er enklere å stjele- og omsette deler enn hele kjøretøy.
Dette gjør «dele-tyveri» lukrativt, og det er store verdier som forsvinner.

Viktig med riktig forsikring

GPS er en kostbar, men i mange tilfeller en nyttig investering i anleggsbransjen og i landbruket. Forsikringsselskapet oppfordrer folk til å sjekke at de har dekning for tyveriene på sin forsikring.

– Når du rammes av dette er det viktig at du har korrekt forsikring for å begrense ditt økonomiske tap. Ikke vent med å sjekke med ditt forsikringsselskap  slik at du er sikker på at det er tatt høyde for ekstrautstyret på din arbeidsmaskinforsikring, sier Kubberød.

Han oppfordrer til at utstyret plukkes av og lagres trygt om natten, hvis det er mulig. Hvis mange arbeidsmaskiner parkeres på samme sted over natten
kan overvåkning/vakthold/alarmer hindre at tyvene velger å stjele fra akkurat de maskinene.

– I tillegg til de store verdiene som forsvinner, er det like ille at store mengder informasjon som er lagret i GPS-utstyret også blir borte, sier Kubberød.      

For Gjensidige sin del er utstyret som er oppført i kjøpskontrakten som fastmontert ekstrautstyr på arbeidsmaskinen inkludert i forsikringen, forutsatt at du har tyveridekning.
Har du derimot ettermontert dette utstyret, eller at det brukes på flere maskiner, bør du ta kontakt for å sikre at du har dette utstyret forsikret.

 

Råd og tips:

  • Vær oppmerksom på mistenkelig aktivitet i området. Tyvene gjør seg ofte kjent før de velger hvor de skal slå til.
  • Følg med i media og snakk med naboer hvis det har vært tyveri i nærheten.
  • Politi varsler av og til også om tyveriraid på sine Facebooksider og Twitterkontoer.
  • Gjør det vanskelig for tyvene. F. eks er en traktor som er etterlatt ubevoktet på jordet under onna, enklere å stjele fra enn en som står hjemme på gården.
  • Er det mulig – fjern utstyr fra maskinen når den ikke er i bruk.

 

Kilde: Pressemelding fra Gjensidige