Epler
Illustrasjonsfoto: F.Meyer

Tyver stjeler eplemost i Hardanger

27. september 2020

I en årrekke har eplebønder satt ut eplemost, saft og frukt i boder langs veier i Hardanger uten problemer, men nå har en bande begynt å stjele, tror politiet.

Folk som forsyner seg i bodene, inviteres til å legge igjen penger i et skrin eller vippse, skriver Bergens Tidende.

Eplebonden Kjetil Lerfall på Alsåker i Hardanger er blant dem som stoler på folk og regner med at de betaler for den egenproduserte eplemosten. Helt fram til forrige helg har det gått fint, men da var pengeskrinet med dagens omsetning stjålet.

– De fleste betaler med Vipps, og det er stort sett bare noen hundre kroner og vekslepenger i skrinet. Det er tillitsbruddet som bekymrer meg. Det skader Hardangers omdømme, sier Lerfall som synes situasjonen er trist.

Bodene er en viktig merkevare for Hardanger, mener han, der det ofte også blir solgt moreller, plommer, syltetøy og saft.

Politiet tror noen har gått systematisk til verks mot småprodusenter rundt Alsåker, Utne og innover Sørfjorden. Noen steder var bare pengene forsvunnet, mens andre steder var både penger og varer borte.

– Vi synes saken er alvorlig nettopp fordi dette er en ordning som bygger på tillit mellom bonde og kunde. Dette tillitsforholdet vil vi opprettholde, og søker derfor tips i saken, sier politioverbetjent Øystein Torsnes ved Hardanger lensmannskontor.

Han sier det går tre-fire år mellom hver gang politiet får melding om tyveri fra selvbetjeningsbodene.

(©NTB)