Bondeprotest i Berlin
Foto: Deutscher Bauernverband

Tyske bønder protesterer mot miljøtiltak

26. november 2019

Bønder har kjørt over 5.000 traktorer inn i Berlin i protest mot nye reguleringer som skal beskytte miljøet.

Se video og les mer her (på tysk)

Protesten er rettet mot nye varslede regler for bruk av kunstgjødsel og sprøytemidler – i tillegg til andre omstridte saker.

Tyske bønder mener reguleringene gjør det håpløst for dem å konkurrere mot import av mat som produseres i andre land. I protest kjørte de tirsdag tusenvis av traktorer gjennom sentrum av Berlin mot Brandenburger Tor.

Over 5.000 traktorer rullet inn i den tyske hovedstaden, ifølge politiet. Noen steder var kolonnene med traktorer over 20 kilometer lange, og det oppsto store trafikkproblemer.

Den tyske regjeringen varslet tidligere i høst nye begrensninger på bruk av kunstgjødsel for å hindre forurensing av grunnvann.

I tillegg varslet de utfasing av det omstridte stoffet glyfosat, som blant annet finnes i ugressmiddelet Roundup. Formålet er å beskytte bestandene av insekter, som er blitt kraftig redusert mange steder i verden.

Aksjoner også Frankrike

Bønder protesterer onsdag i Paris og Lyon og vil forsøke å kjøre tusen traktorer inn i den franske hovedstaden.

Lange kolonner med traktorer rullet inn i Paris på formiddagen. I sentrum strødde bønder høy utover paradegata Champs-Élysées.

Franske landbruksorganisasjoner krever et møte med president Emmanuel Macron og protesterer blant annet mot nye handelsavtaler og reguleringer. De er motstandere av planene om å fase ut sprøytemidler med det omstridte stoffet glyfosat.

Også i Lyon var det onsdag planlagt en traktorprotest.

Bønder med traktorer har også protestert i den irske hovedstaden Dublin de siste dagene.

(©NTB)