Hjort
Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Tusenvis av hjort sulter ihjel

23. april 2018

Den lange og snørike vinteren har ført til at flere tusen hjort sulter i hjel. Ved Norsk Hjortesenter frykter man at 10.000 hjort dør av sult i år.
– Vi snakker om tusenvis, kanskje 10.000. Det er vondt å se at så mange dyr lider. Det er en del av naturen, men også noe å tenke på når det gjelder menneskenes forvalting av stammen, sier leder Johan Trygve Solheim ved Norsk Hjortesenter til NRK.

Situasjonen gjør at store flokker med utsultede hjortedyr blant annet tar seg inn på landbruksområder.

– Jeg har talt over 100 dyr på et 90 dekar stort område, sier bonden Ingebrigt Kyrkjeeide i Stryn.

Miljøvernleder Odd Rønningen i Stryn kommune sier de får mange rapporter om døde hjorter. Når hjorten gnager barken av skogen, har dyrene ingen reserver igjen. Selv om våren er kommet, er faren ikke over.

– Nei, ofte ser vi at de dør akkurat når de endelig får tak i mat, sier Rønningen.

Bønder i Stryn mener den eneste løsningen er å skyte flere dyr. Solheim peker på at det er menneskene som har lagt opp til det han betegner som en vill bestandsvekst de siste årene.

– Dyrene formerer seg lett, og de har ingen naturlige fiender som ulv og bjørn. Det er menneskene som avgjør, sier Rønningen.

I alt 42.541 hjorter ble felt i årets jaktsesong, viste tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) i mars. Dermed passerte hjortejakta fellingsrekorden fra 1999 da 39.400 elger ble felt. Hjortekvoten var på 57.200 dyr og fellingsprosenten endte på 74 prosent. Flest hjort, hele 12.850 dyr, ble skutt i Sogn og Fjordane.

(©NTB)