Norges lover
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Traktorfører frifunnet etter dødsulykke

1. juli 2019

Hardanger Tingrett har frifunnet traktorføreren som var tiltalt for å ha opptrådt uaktsomt da han mistet tilhengeren, noe som førte til at en mann i en møtende bil omkom.

Dødsulykken skjedde tirsdag 7. mars i 2017, på fylkesveien mellom Norheimsund og Tørvikbygd. Ved Vikøy kjørte traktoren over en fartshump. Det var der tilhengeren mest sannsynlig løsnet. Imot kom en mann i bil. Tilhengeren traff  bilen midt på førersiden. Han omkom på stedet etter ulykken.

Føreren forklarte i retten at skulle hente en gravemaskin og koblet derfor på tilhengeren hjemme på gården. I retten svarte tiltalte nei på spørsmålene om straffskyld etter straffeloven og veitrafikkloven av traktoren. Han mente han forsikret seg om at hengeren var festet på riktig måte.

– Jeg ville sett det om hengeren ikke var skikkelig på. Og hvis den var løs, hadde den hoppet av før jeg kom til veien, sa den tiltalte bonden.

Retten mener at man ikke kunne vente at føreren skulle oppdage at det var en feil på låsen, ettersom det var en spesiell utforming på den. Videre legges det vekt på at det ikke var noe å utsette på kjøringen til traktorføreren.

Kilde: Bergens Tidende
            NTB.