Rundballer
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Tørke rammer Lista, graset i ferd med å visne bort.

24. mai 2018

På Lista har det nesten ikke kommet regn i vår, og nå er førsteslåtten i ferd med å tørke bort. Landbruk24 har snakket med Henning Kolnes i dag. Han rapporterer om at graset på den lette jorda ved sjøen er i ferd med å visne i det varme og tørre været. 

Kolnes forteller at en nabo har startet slåtten, men at det var et trist syn med lite og tildels brunt gras. Og med ei værmelding som for resten av Sør- Norge ikke melder en dråpe regn den neste uka, er det en litt fortvilet bonde vi har på tråden. Han forteller også at vinteren var  unormalt hard på Lista, noe som har ført til overvintringsskader spesielt på raigras.

Solgte mye fôr i fjor
Bøndene på Lista hadde relativt gode avlinger i fjor, men på grunn av elendige avlinger på resten av Sør- Vestlandet har de solgt mye fôr for å hjelpe andre bønder ut av knipa. Kolnes forteller at han leverte det siste lasset i går, fôr som han forlengst hadde lovt bort. Nå er alle fôrlager på Sørlandet tømt.

Rådgiver i Norsk Landbruksrådgiving, Josefa Andreassen Torp, bekrefter at situasjonen begynner å bli kritisk på lett jord langs kysten på hele Sørlandet. Antall døgngrader tilsier at rett tidspunkt for slått blir i slutten av neste uke i de tidligste områdene. Men hvis graset begynner å visne anbefaler Torp å starte slåtten, for å berge det som berges kan.
-Så håper vi at regnet kommer slik at det kan bli en god andre og tredjeslått.

Hun oppfordrer de som har vanningsanlegg til å bruke de, også på eng i disse dager, les mer om det i denne artikkelen