Norges lover
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

To personer i kjøttbransjen pågrepet og siktet for grov korrupsjon

21. mars 2019

Økokrim kan bekrefte at en Nortura-ansatt og en annen person i kjøttbransjen er pågrepet og siktet for grov korrupsjon, skriver Nationen. – Denne saken gjelder mistanke om grov korrupsjon, som involverer en ansatt i Nortura, som vi mener har mottatt bestikkelser, sier konstituert førstestatsadvokat Esben Kyhring i Økokrim til Nationen. Økokrim understreker at det er en ansatt i Nortura som er under mistanke, ikke Nortura som selskap.

Kilder i bransjen opplyser til Nationen at den andre som er pågrepet har en sentral rolle i selskapet Foods AS, og at dette er Per Yngvar Mathisen. Mathisen var en av hovedmennene i en smuglerliga på slutten av 1990-tallet. I dag har han en sentral rolle i Foods AS, som skjærer, krydrer og foredler hvitt kjøtt. Selskapet er i sin helhet eid av Mathisens kone.

Food AS har spesialisert seg på å skjære, krydre og foredle hvitt kjøtt for gatekjøkken, uavhengige kjøttbutikker, merkevareprodusenter og pølsemakerier. Selskapet, som har omkring 45 ansatte, kan vise til en omsetning på over 111 millioner kroner i 2017. Det er en økning på 8,4 millioner sammenlignet med året før. Siden selskapet ble startet i 2006, har pilene bare pekt én vei: oppover.

En av de siktede er mistenkt for å ha mottatt bestikkelser i forbindelse med sin stilling i Nortura, den andre er siktet for å ha betalt bestikkelser. Kyhring opplyser til NTB at den Nortura-ansatte har hatt en salgsstilling.

– Etterforskningen er i en innledende fase, og vi ønsker ikke å gå nærmere inn på hvor store beløp det kan dreie seg om eller andre detaljer i saken. Dette av hensyn til etterforskningen, sier Kyhring i en pressemelding.

Ikke mot Nortura

Etterforskningen er ikke rettet mot Nortura eller andre personer som jobber i selskapet. Økokrim vil ikke si hvor lenge de har etterforsket saken eller hvor langt tilbake i tid, den angivelige korrupsjonen skal ha pågått.

– Jeg kan bekrefte at det er en Nortura-ansatt som i dag er hentet og avhørt av Økokrim, siktet for grov korrupsjon for handel vedkommende har gjort med andre på vegne av Nortura. På nåværende tidspunkt kan jeg ikke kommentere ytterligere detaljer fra etterforskningen, sier den Nortura-ansattes forsvarer Marius Dietrichson til NTB.

I avhør

Den andre siktede blir representert av advokat Ola Lunde, som ikke ønsker å kommentere saken overfor NTB.

– De to som er pågrepet, sitter nå i avhør. Vi vil vurdere behovet for å begjære om varetektsfengsling etter at avhørene er gjennomført, sier Kyhring i Økokrim til NTB torsdag ettermiddag.

Kilde: Nationen