Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen
Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Tina Bru: -Rart å prioritere milliarder til jordbruket

12. mai 2022

Finanspolitisk talsperson og 2. nestleder i Høyre, Tina Bru er i likhet med partileder Erna Solberg bekymret for at regjeringen har gitt et for godt tilbud til jordbruket. De forstår ikke hvilken kritisk situasjon jordbruket står i, svarer Per Olav Tyldum, landbrukspolitisk talsperson for Senterpartiet.

– Dette viser at regjeringen ikke evner å prioritere. Det er en forskjell på det du er nødt til å bruke penger på, og det Arbeiderpartiet og Senterpartiet mener det er gøy å bruke penger på. Når Vedum selv uttrykker bekymring for renta og oljepengebruk blir det rart å prioritere milliarder til et stort landbruksoppgjør, oppløsning av Viken, gjenopprette høyskole på Nesna og gratis ferger uten at man samtidig kutter et annet sted, sier Bru til Høyres nettsider.

Mener du at det er feil å bevilge 1,8 milliarder i kostnadskompensasjon til jordbruket i årets budsjett? 

– Det er helt greit at regjeringen kompenserer bøndene for de økte kostnadene de har hatt på grunn av koronapandemien og krigen i Ukraina. Mitt poeng var at pengene for hele landbruksoppgjøret må dekkes inn på et eller annet tidspunkt. Det blir ikke noe enklere å finne penger i årene fremover. Jeg er bekymret for hvilke konsekvenser det vil ha for folks lommebok når regjeringen bare i revidert budsjett i år legger opp til å bruke ytterligere 30 oljemilliarder, skriver Tina Bru i en e-post til Landbruk24 i kveld.  

– Derfor tror jeg helt ærlig det kan oppleves som urimelig for en del andre grupper at regjeringen har tilbudt 30 prosent av det bøndene har krevd for å dekke inntektsgapet, og det allerede før forhandlingene. Det er mange som opplever usikkerhet nå. Det er krig i Europa, prisene stiger og renten er ventet å øke enda mer. Vi står i en helt spesiell situasjon hvor det hviler et stort ansvar på politikerne for å holde igjen pengebruken, og ikke drive renten opp mer enn nødvendig, fortsetter Bru.

– For veldig mange vil lønnsforhandlingene i år resultere i et relativt normalt resultat. Når regjeringen da tilbyr milliardoverføringer til bøndene i tillegg til å bruke 30 milliarder kroner mer oljepenger bare i revidert budsjett så er det klart at mange blir bekymret for hva det betyr for boliglånet deres. Og er det en ting som vil gå hardt utover folks lommebok i årene fremover så er det varige renteøkninger, skriver Tina Bru.

SP: – Enormt viktig for å sikre norsk beredskap

 

− Når Høyre kritiserer at vi prioriterer et realt tilbud til bøndene våre viser de at de ikke forstår hvilken kritisk situasjon jordbruket står i med enorm kostnadsvekst og stort inntektsgap. Jeg reagerer sterkt på at de bruker uttrykk som «gøy» og «ikke nødvendig» om denne prioriteringen, sier Per Olav Tyldum, landbrukspolitisk talsperson i Senterpartiet til Landbruk24.

− Krigen i Ukraina har understreket behovet for en sterk nasjonal beredskap og evne til nasjonal matproduksjon. Jordbruksoppgjøret er enormt viktig for å sikre norsk beredskap, trygg og sunn mat i norske hjem og sterke distrikt. Regjeringa skal bygge hele landet og styrke beredskapen, derfor prioriterer vi jordbruksoppgjøret, sier Per Olav Tyldum.

NB: Sitat fra Tina Bru er endret 13. mai kl. 23.00.