Smågriser i binge
Foto: Mattilsynet

Svinenæringa i rute med dyrevelferdsprogram

19. juni 2018

Svinenæringen forsikret på et møte med landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) tirsdag at den er i rute med å innføre dyrevelferdsprogrammet. Representanter for næringen var kalt inn til landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) etter at Mattilsynet avdekket graverende forhold ved mange av slaktegrisbesetningene i Rogaland, ifølge Nationen

Det er andre gang i år at svinenæringen er blitt kalt inn på teppet til statsråden. Dale truer nå med sanksjoner hvis fristen for gjennomføring av dyrevelferdsprogrammet for slaktegrisprodusenter ikke blir overholdt.

– Jeg har forventning til leveranse på det de melder, og alternativet dersom de ikke klarer det, er at vi må gjøre innskjerpinger fra vår side. Det er ikke slingringsmonn, dyrevelferden i svinenæringa skal følge de dyrevelferdskravene vi har i Norge, det har denne rapporten avdekket at den i mange tilfeller ikke gjør, sa Dale etter møtet.

Styreleder i Nortura, Trine Hasvang Vaag, sier til Nationen at målet er at alle slaktegrisprodusenter skal være med i det nye dyrevelferdsprogrammet innen nyttår.

Mattilsynet, Norges Bondelag, Norsvin, Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund, Nortura og veterinærer fra Animalia, som jobber med det faglige innholdet i dyrevelferdsprogrammet, deltok på møtet