LO leder Hans Christian Gabrielsen
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Streik kan ramme matindustrien hardt

3. april 2018

Omkring 29.000 LO-medlemmer og 6.000 YS-medlemmer innen transport, matvareindustri, spedisjon og renhold tas ut i streik om det ikke blir enighet med NHO. LO og YS varslet i dag hvilke medlemmer som blir tatt ut i en eventuell streik fra søndag 8. april. Matvareindustrien blir sterkt berørt, organisasjonene varsler plassfratredelse hos bedrifter som Tine, Nortura, Fatland, Grilstad, Synnøve Finden, Diplom Is og mange andre små og store matbedrifter. Se hele oversikten i denne saken hos Nettavisen

Forskningsleder ved Fafo, Kristin Alsos, tør ikke tippe hvor stor risikoen er for en streik. Følgene kan imidlertid bli store, med over 200.000 ansatte i en rekke bransjer potensielt tatt ut av arbeid hvis streiken trappes opp. Det blir i tilfelle den første storstreiken i privat sektor på 18 år. På lengre sikt vil det merkes på leveranser til butikkene at så mange er tatt ut i matvareindustrien. Streik innen renhold vil også på sikt kunne ramme andre bransjer indirekte, sier Alsos til NTB.

Utfordringen for forbundene er å få til et uttak som rammer arbeidsgiver hardt. Blant matvareprodusentene er det for eksempel ikke fare for liv og helse om produksjon av is-, sjokolade- og bryggerivarer stopper opp en periode, men det kan ramme arbeidsgivers økonomi, særlig hvis streiken holder på fram mot 17. mai.

NTB