Marthe-under deksel

Stort behov for landbruksmekanikere

9. mai 2023

Med et økende behov for fagarbeidere, mekanikere og innovative løsninger i jordbruksnæringen, ser Eiksenterne viktigheten av å inspirere unge til å velge yrkesfaglig utdanning.

28.april ble det arrangert NM for ungdomsbedrift i regi av Ungt Entreprenørskap Norge. Under arrangementet skulle de 71 beste ungdomsbedriftene i landet konkurrere i ulike kategorier; stå på stand, holde pitcher og bli intervjuet av juryer bestående av næringslivsledere og politikere, -til slutt ble det kåret vinnere i 14 forskjellige kategorier. Eiksenterne er stolt samarbeidspartner, og i år satt Geir Thomas Heskestad og Camilla Holum Økseter fra Eikmaskin i juryen for «beste
yrkesfaglig bedrift».

Som samarbeidspartner ønsker Eiksenterne å skape engasjement og interesse rundt yrkesfag hos unge. Eiksenterne ønsker også å bidra med relevant kunnskap, som gjør at ungdom ser at landbruk og landbruksmaskinbransjen er en spennende karrierevei med mening.

«Vi ønsker å utfordre de unge gründerbedriftene på praktiske, kreative og innovative løsninger som kan gjøre bondens og entreprenørens hverdag lettere og mer bærekraftig. Drivkraften i samarbeid med Ungt Entreprenørskap er å øke interessen for yrkesfag, samtidig som vi bygger kunnskap rundt teknologi- og bærekraftsutviklingen i næringen», forteller Trond Kjempekjenn, administrerende direktør i Eikmaskin AS.

«Det er utrolig fint at en ledende bedrift som Eiksenterne er med på å løfte Ungt Entreprenørskap, de bidrar med unik kunnskap om bransjen. Vi må vise de unge at yrkesfag gir et viktig innblikk i næringslivet, og ved å velge yrkesfag er de med på å skape en trygg og sikker fremtid for seg selv, samfunnet og kommende generasjoner. Norge trenger gode og
kompetente fagfolk, derfor er det viktig å engasjere og inspirere ned i ungdomsskolealder. Yrkesfag gir unge en unik mulighet til å jobbe i aktive miljøer, skape, lede og tenke nytt,» sier Alfred Jens Bjørlo, Stortingsrepresentant for Venstre i Næringskomiteen.

I løpet av de neste årene kommer behovet for gode fagarbeidere til å stige, og innen 2035 kan Norge mangle nesten 90.000 fagarbeidere. Blant annet er det en stor mangel på mekanikere, en trend som vil øke de neste årene. Dette krever nye innovative og bærekraftige løsninger.

«Som bransje må vi bli synligere blant ungdommen, og vi må opplyse dem om mulighetene tidlig i utdanningsløpet, helst på ungdomsskolenivå. Det handler tross alt om matforsyning, en samfunnskritisk funksjon,» sier Bjørn Christian Engelstad- Tobiassen, Service Manager Eikmaskin AS.

Samfunnet er avhengig av gode fagarbeidere, men da kreves det også rom for å tilrettelegge slik at elever som tar yrkesfag får gjennomført løpet de har startet på. Flere tusen søker seg til yrkesfaglige utdanning, og søkertallene øker hvert år, men blant de som fullfører står nesten 7000 uten lærlingplass. Maskinførere, anleggsmaskin- og industrimekanikere var i 2020 på listen over yrker hvor et fåtall fikk seg lærlingplass. For å endre denne trenden må bedrifter skape og tilrettelegge for gode læringsløp slik at alle som ønsker kan få fullføre den yrkesfaglige utdanningen sin. Med en voksende mangel i næringen ønsker Eiksenterne gjennom samarbeidet å sette landbruksnæringen i fokus, vise utviklingen og bredden i næringen for dagens ungdom.

For å vise de unge hvordan livet i jordbruksnæringen er og fremme valg av yrkesfaglig utdanning, har Eiksenterne laget en YouTube serie over 8 episoder; «Landbrukets helter». I serien bli man kjent med lærlinger og ansatte ved ulike Eiksentre i Norge og gir et innblikk i en typisk hverdag på jobb som landbruksmekaniker. På landingssiden får du
mulighet til å klikke deg videre til utdanning.no og studier innen landbruksmaskinmekanikerfag.

I en næring hvor omstilling og endringer i kompetansebehov kommer til å spille en sentral rolle i fremtiden, vil samarbeid og problemløsning, i tillegg til å tenke nytt og bærekraftig, være svært viktige egenskaper.

«Med et eskalerende behov etter fagarbeidere, mekanikere og innovative løsninger i jordbruksnæringen ser vi viktigheten av Ungt Entreprenørskap arbeid. Barn og ungdom er fremtiden, og jeg er glad for å være en støttespiller
til Ungt Entreprenørskap,» – avslutter Trond Kjempekjenn, administrerende direktør i Eikmaskin AS.

Kilde: Pressemelding fra Eiksenterne