Hveteåker
Illustrasjonsfoto

Stor nedgang i internasjonale hvetepriser

30. juni 2022

De siste ukene har de internasjonale hveteprisene gått nedover fra de rekordhøye nivåene midt i mai. I dag meldes det om at det første skipet med korn fra Ukraina har forlatt havn.

Europeisk hvete har falt fra 4,50 kr pr. kg 17 . mai til 3,62 kr/kg i kveld. På Chicago-børsen har prisen gått ned fra 4,62 midt i mai til 3,20 kr/kg i kveld. (Dette gjelder hvete levert i september)

Fortsatt er prisene betydelig over nivået før krigen i Ukraina startet i slutten av februar.

Årsaken til prisnedgangen blir sagt å være gode avlingsutsikter i USA og Russland, samt at det nå ser ut som det kan bli mulig å få ut hvete sjøveien fra Ukraina.

Første skip med korn ut av Ukraina

Prorussiske tjenestemenn sier at et skip lastet med 7.000 tonn korn har forlatt havna Berdjansk. Kornet skal sendes til det som omtales som «vennlige land».

Det er den prorussiske og ikke folkevalgte lederen i Zaporizjzja som opplyser dette. Den russiske svartehavsflåten skal beskytte skipet. Ukrainere omtaler kornet som stjålet.

Det er den første kornforsendelsen med skip ut fra Ukraina siden Russlands krig startet. Kystregionene Zaporizjzja og Kherson er begge under russisk kontroll og i ferd med å bli tvangsinnlemmet i den russiske økonomien.

Russlands krig i Ukraina har ført til en global matkrise. De to landene er blant de største produsentene av korn i verden.

Det har pågått harde forhandlinger om å få korn som ligger på lager i Ukraina, ut av havnene. Dette er vanskelig blant annet fordi store deler av Svartehavet er minelagt.

NTB