Forsell, Bartnes og Furuberg
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Staten har lagt fram skriftlige forslag i kveld.

14. mai 2018

På et møte i kveld har staten lagt fram flere konkrete nye forslag skriftlig. Partene skal møtes igjen senere mandag kveld. Det skriver Nationen.
Fristen går ut ved midnatt tirsdag, men partene kan fortsette forhandlingene på overtid utover natten 16. mai, med mål om å komme i havn med en avtale før nasjonaldagen. Forhandlingene ble innledet sist tirsdag.

Statens forhandlingsleder Leif Forsell skriver til Nationen at «På møtet la staten i skriftlig form fram flere konkrete forslag for å komme jordbruket i møte, bl.a. når det gjelder markedsbalanserende tiltak i og for svineholdet»

Stor avstand

Spørsmålet om markedsbalansen, altså hvordan man skal håndtere situasjonen med overproduksjon av saue- og lammekjøtt samt svinekjøtt, er blant flokene som må løses. I tillegg er det stor avstand mellom partene når det gjelder bondens inntektsmuligheter og prioriteringen av små og mellomstore bruk.

Det er også avstand mellom partene i spørsmålet om selve rammen på oppgjøret. Kravet fra Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag summerer seg til 1,83 milliarder kroner, mens tilbudet fra staten har en ramme på 1 milliard kroner.

I statens tilbud skal 670 millioner kroner tas over statsbudsjettet, mens bondeorganisasjonene i utgangspunktet krever dobbelt så mye i direkte budsjettstøtte.

(©NTB)