Frank Nervik
Foto: Fritt Ord

-Spesielt at noe som er basert på løgn og bedrag skal få en pris.

10. oktober 2019

I dag ble det kjent at Fritt Ords Honnør ble utdelt til Frank Nervik, Norun Haugen, Ola Waagen og Piraya Film. En av de som ble lurt under opptakene til filmen “Pels” er Odd Einar Friheim i Stjørdal. -Det er spesielt at en organisasjon som er basert på løgn og bedrag skal få en pris, sier han til Landbruk24.

Frank Nervik var den som med skjult kamera lurte Odd Einar Friheim og familien i flere dager. Han ba om å få komme til gården for å lære om pelsdyrproduksjon. Resultatet ble filmen “Pels”, som ved hjelp av kryssklipping, framstilte dyrevelferden i pelsdyrnæringa som dårlig. 

Odd Einar Friheim reagerer sterkt på at Frank Nervik og Piraya Film nå har fått tildelt en pris for denne filmen.
-Det er spesielt at en organisasjon som er basert på løgn og bedrag skal få en pris av Fritt Ord.
-Piraya har som metode å få ærlige arbeidsfolk til å fremstå som kriminelle. De fremprovoserer situasjoner, sladder og legger på dunkel musikk for å lage sin feige lapskaus.
-Det finnes mange i samfunnet som avdekker ulovlige forhold, støtter de svakeste og som er mye modigere i den offentlige debatten og som fortjener denne prisen mer.
-At de må til sin egen sponsor for å få en pris, sier vel alt om både Piraya og Fritt ord, avslutter Friheim.

-Bidratt til nødvendig debatt
– Prisvinnerne har gjennom et imponerende arbeid og med utfordrende metoder bidratt til nødvendig debatt både om pelsdyr og svinehold i Norge. Stiftelsen Fritt Ord mener deres ytringer har vært et viktig bidrag til offentlig debatt om dyrs levekår og dyrs egenverdi, sier nestleder i Fritt Ords styre, Bård Vegar Solhjell.

Frank Nervik
Frank Nervik er utdannet psykolog, men arbeider i dag som montør og snekker. De siste årene har han jobbet med en rekke faglige dyrevernsaker. I perioden 2012–2014 gikk han undercover med skjult kamera i pelsdyrnæringen i Norge og Kina – en historie vi har blitt kjent med i dokumentarfilmen «Pels». Nervik har også bidratt med opptak tatt med skjult kamera til Piraya Films dokumentar «Griseindustriens hemmeligheter».

Fritt Ords Honnør
Fritt Ords Honnør er på kr 100 000 til hver av de fire prisvinnerne. Påskjønnelsen deles ut av Fritt Ords styre for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til aktuelle saker. Stiftelsen Fritt Ords styre deler også ut Fritt Ords Pris.

(Fritt Ord har støttet filmen “Griseindustrien hemmeligheter” med 600 000 kroner og “Pels” med 400 000 kroner)


Kilde: Pressemelding fra Fritt Ord.