Foto: Stortinget
Foto: Stortinget

SP åpner for sonderinger med Ap og Sv

20. september 2021

Senterpartiet bekrefter etter et møte i stortingsgruppa at de vil sondere om det er grunnlag for regjeringsforhandlinger med SV og Ap.

Mandag holdt Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum et velkomstmøte med Senterpartiets nye stortingsgruppe, som nå har vokst til 28 representanter – opp fra 19 etter forrige valg og bare 10 etter valget for åtte år siden.

– Vi har konkludert med at vi ønsker en sonderingsrunde for å kartlegge om det er grunnlag for regjeringsforhandlinger med SV og Ap, sier Vedum.

Sp har tidligere stått hardt på at de ønsket en regjering med kun Ap og Sp. Men selv om Vedum i lang tid har stått fast på at han ønsker en Ap/Sp-regjering, har han heller aldri lukket døren fullstendig for en regjering der også SV er med.

Vedum sier at han har snakket med begge partilederne etter stortingsgruppas beslutning.

– Jeg var nettopp på kontoret til Jonas Gahr Støre og informerte ham om den beslutningen som vi har tatt, og jeg ringte også Audun Lysbakken for noen minutter siden, sier Vedum.

Han ønsker ikke å spesifisere hva som er de største smertepunktene mellom Sp og SV.

– Når vi nå tar initiativ til en sondering, så har vi brukt tiden siden valget til samtaler med Ap-lederen der vi har diskutert de ulike sakene, og på bakgrunn av de samtalene så mener jeg det er grunnlag for en slik sondering, sier Vedum.

Sonderingene starter torsdag

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier sonderinger om regjeringsforhandlinger mellom Ap, Sp og SV etter planen skal starte på Hurdalsjøen Hotell torsdag.

– Jeg har hatt gode samtaler med Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken siden onsdag. Jeg har da formelt invitert Sp og SV til regjeringssonderinger, og de har takket ja, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Videre sier han at de ønsker å starte samtalene torsdag 23. september.

– Mitt mål er å starte denne uken, torsdag håper jeg vi kan komme sammen på Hurdalsjøen Hotell, sier Støre.

Ap-lederen beskriver sonderingene som en viktig mellomstasjon på veien mot forhandlinger. Han opplyser videre at det ikke er satt en tidsplan for hvor lenge sonderingene vil vare.

– Jeg har ikke satt en konkret tid på det, men vi har en timeplan med tanke på når statsbudsjettet legges fram, det er en grei timeplan å forholde seg til, sier han.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kunngjorde etter et møte i stortingsgruppa mandag ettermiddag at partiet er åpent for sonderinger om hvorvidt det er grunnlag for regjeringsforhandlinger med Ap og SV.

Både SV og Ap har tidligere vært klare på at de ønsker en rødgrønn regjering med alle disse tre partiene.

Sp har tidligere stått hardt på at de ønsket en regjering med kun Ap og Sp. Men selv om Vedum i lang tid har stått fast på at han ønsker en Ap/Sp-regjering, har han heller aldri lukket døren fullstendig for en regjering der også SV er med.

[email protected]