Økologiske matvarer
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Salget av økologisk mat gikk opp, arealet gikk ned.

3. april 2019

Nordmenn handlet økologisk mat for nærmere 2,9 mrd. kroner i dagligvarebutikkene i 2018. Det er en økning på åtte prosent fra året før og utgjør 2 prosent av det totale salget av matvarer. 4,2 prosent av det totale jordbruksarealet i Norge er økologisk, viser en ny rapport fra Landbruksdirektoratet.

Les hele rapporten her

Trøndelag størst, Rogaland med lavest andel økologisk.
Antall gårder som driver økologisk har gått ned. Trøndelag er desidert størst både på antall gårder og areal,mens det betydelige jordbruksfylket Rogaland er blant de med lavest økologisk andel. I Trøndelag er 7 prosent av arealet økologisk, mens det i Rogaland er kun 0,7 prosent økologisk areal.
De økologiske arealene økte sterkt fra 2000 til 2012, men har nå stagnert. Dette kan imidlertid snu, siden det er økning i arealet som er satt av til økologisk produksjon senere (karensareal). I 2018 ser vi en økning i arealet som er under omlegging til økologisk på 39 prosent.

Mye selges som konvensjonelt (ikke-økologisk)
Den store økovinneren er egg, der både produksjonen og salget øker mye hvert år. I 2018 ble det produsert over 4 500 tonn økologiske egg. Nesten alle ble solgt som økologiske egg.
Selv om antallet økologiske husdyr økte i 2018, gikk den samla økologiske kjøttproduksjonen fra firbeinte dyr ned med 1 ½ prosent. Økologisk kylling hadde derimot en stor økning, på nærmere 30 prosent, men det utgjør bare en halv prosent av den totale norske kyllingproduksjonen.

– For enkelte produkter blir ikke hele produksjonen solgt som økologisk. Det som trengs er en tettere kobling mellom økologisk produksjon og markedet for økologisk mat, sier seksjonssjef Sigurd-Lars Aspesletten i Landbruksdirektoratet.

Til sammenligning ble bare 58 prosent av den økologiske melken, 29 mill. liter, solgt som økologisk melk, og 61 prosent av de 2 200 tonnene med kjøtt. Dette er imidlertid i utvikling, og en stadig større andel av den økologisk produserte maten blir solgt som økologisk.

Kilde: Landbruksdirektoratet