Grisetryne
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Rekordstort lager av svinekjøtt

5. september 2018

Rekordstore lager av svinekjøtt skaper krise i næringen. Norsvin frykter bønder vil gå konkurs og ber om reguleringstiltak.

Reguleringslagrene har vokst fra under 1.000 tonn ved nyttår til godt over 6.300 tonn ved inngangen til september. Det er med god margin rekord på denne siden av tusenårsskiftet, skriver Nationen.

Nortura, som er markedsregulator, hadde mandag denne uken hele 75.778 slaktegriser på lager, i tillegg til nær 200 tonn kjøtt. Nå slår interesseorganisasjonen for svinebønder, Norsvin, alarm.

– Tidligere har vi blitt kvitt overskuddet siden salget har økt med 50.000 tonn på 20 år. Nå ser det ut som salget har flatet ut, sier styreleder Geir Heggheim til avisa.

Han viser også til produktivitetsvekst som gir økt volum, samtidig som eksportkvoten er redusert. Samlet sett har situasjonen for næringen aldri vært så dramatisk før, mener Heggheim.

Pristapet som følge av overskuddet vil være på rundt 200.000 kroner for et familiebruk med full kombinertproduksjon, og Heggheim  frykter konkurser.

Mandag la Landbruksdirektoratet fram forslag til innstramminger i konsesjonsreglene knyttet til såkalte engangspurker.

– Men det er på langt nær nok. Vi må få nye reguleringstiltak, og de må komme raskt, sier Heggheim.

Det er varslet en ny prognose fra markedsregulator Nortura i dag.

(©NTB)