Gunnar Hovland
Foto: TINE

Rekordstor etterbetaling fra TINE

16. februar 2021

TINE fikk et driftsresultat på 1 992 millioner kroner i 2020, det gir grunnlag for en rekordstor etterbetaling på 76 øre pr liter. Melkeprisen fra TINE Råvare var 5,19 kr/liter så samla utbetaling blir 5,95 kr/liter. I 2019 var melkeprisen fra Tine Råvare 5,16 kr/liter og etterbetalinga 43 øre, tilsammen 5,59 kr/liter.

– Aldri før har vi levert så gode tall, og timingen kunne knapt vært bedre. 1 083 millioner kroner går nå rett tilbake til melkeprodusenter over hele landet som har store investeringsbehov på gårdene sine for å blant annet fortsette å innfri på kravene til dyrevelferd og bærekraft, sier konsernsjef Gunnar Hovland.

Det er også satt av 120 millioner kroner i et etterbetalingsfond, relatert ti gevinsten fra salg av det gamle anlegget i Bergen. Fondet er etablert for å gi eierne en jevnere kurve på etterbetalingen i årene som kommer.

Hovland mener det er mye å glede seg over og samtidig noen utfordringer vi må løse:

– Vi har levert på samfunnsoppdraget vårt i et krevende år. Eiere og ansatte i TINE har fullt fortjent blitt vurdert som samfunnskritiske funksjoner når krisen inntreffer og krevende tider til tross – kjøleskapene i butikker over hele landet har blitt fylt opp gjennom hamstring, norgesferie og hjemmekontor-tider.Baksiden av medaljen er at trenden fra 2019 fortsetter. Konkurransen blir tøffere, importen øker fortsatt, store eksportvolum er borte og grensehandelen vil fortsatt være der når mobiliteten øker igjen. I tillegg må eierne våre fortsatt indirekte subsidiere TINEs konkurrenter gjennom en rekke politiske ordninger som for lengst har utspilt sin rolle. Vi følger salgstallene nøye og spesielt andelsutviklingen. 4,2 prosent opp i volum i dagligvare, samtidig som vår kategori vokser med 7,8 prosent. Vi hadde god vekst på ost, smør, crème fraîche og fløte spesielt og det skal vi ta med oss, men samtidig taper vi terreng på yoghurt, melk og mye mer. Kort fortalt: Vi gjør det godt, men andre gjør det enda bedre.

Nøkkeltall

Les hele årsrapporten her

Kilde: Tines medlemssider