Bensinstasjon
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Rekordpriser på diesel og bensin

22. mai 2018

Bensinstasjonskjeden Circle K har satt ny bensinprisrekord. Tirsdag steg prisen på 95 blyfri med 19 øre til 16,67 kroner literen. Årsaken til prishoppet er at innkjøpsprisene for bensin og diesel har økt, etter oppgang i oljeprisen og en styrking av dollaren, skriver E24.

– De veiledende prisene har aldri vært så høye som nå. Men prisen ved pumpene varierer jo med konkurransen, sier kjedens pressetalsmann Knut Hansen.

Prishoppet kommer bare fire dager etter det forrige. Fredag økte kjedens veiledende pris på 95 blyfri med åtte øre literen til 16,48 kroner literen.

Årsaken er at prisene hos raffineriene, der norske bensinstasjoner kjøper drivstoff, har økt betydelig.

Ifølge bensinaktørene utgjør skatter og avgifter rundt 60 prosent av drivstoffprisene. Innkjøpspriser utgjør 30 prosent, mens aktørene sitter igjen med rundt 10 prosent av prisen selv, til å dekke utgifter ved transport, drift av stasjonene og en viss profitt.

Prisene på bensin og diesel varierer fra stasjon til stasjon, knyttet til lokal konkurranse. Men høyere innkjøpspriser vil bidra til å løfte pumpeprisen.

– Prisen på verdensmarkedet har gått kraftig opp, og det reflekterer prisøkningen nå, ene og alene, sier Hansen.

Den 17. mai steg nordsjøoljen Brent til over 80 dollar fatet for første gang siden 2014, før den falt noe. Tirsdag er oljeprisen tilbake over 80 dollar fatet.

Forrige gang oljeprisen lå på 80 dollar fatet var en dollar verdt 6,70 kroner. Nå er dollaren verdt 8,02 kroner. Siden innkjøp av olje og bensinprodukter prises i dollar, blir bensin og diesel dyrere nå.

NTB og E24