Melkeglass i grønn eng
Foto: TINE, Bo Mathisen

Rekordhøgt fettinnhold i kumelka

20. november 2018

Ikke bare melker kyrne mer enn noen gang. Tallene viser også et rekordhøgt fettinnholdet dersom vi ser på tallene fra 2014 og fram til i dag.  Fettprosenten for september og oktober ble 4,33%- og 4,40%. Dette er en kraftig økning i forhold til i fjor.

Det var tidlig beiteslipp i vår og vi fikk en tidligere nedgang i fettprosenten enn normalt. Innefôring og gode råvarer i kraftfôret har økt fettprosenten i høst.

Høyere kraftfôrmengder og økt avdrått har derfor ikke ført til redusert fettprosent som forventet. Det skyldes først og fremst gode råvarer i kraftfôret. Dette sammen med god kvalitet på grovfôret, med høyere innhold av sukker enn normalt, har gitt en sterkere økning av fettinnholdet enn hva som er normalt, skriver TINE Råvare i sin månedlige prognoserapport.

Prognosen for 2018 ligger på 4,29% fett og 3,40% protein.

Økt betaling for fett fra 1. januar 2019
Betaling for fettinnhold i kumelk økes fra 7 til 8 øre pr tidels prosent og liter. Betaling for proteininnhold i kumelk reduseres fra 7 til 6 øre pr tidels prosent og liter. Endringene gjøres gjeldende fra 1. januar 2019.

Kilde: Tine Medlem