Reidar Almås
Foto: Ruralis

Reidar Almås tror Krf kan sitte med nøkkelen til bøndenes krisepakke.

7. august 2018

Bøndene krever nye krisemidler etter tørken. Regjeringen har åpnet for å reforhandle jordbruksavtalen i stedet. Nå tror en forsker at KrF kan avgjøre utfallet.

– Solberg har en langsiktig plan om å få KrF inn i regjering. En god krisepakke til bøndene vil være god smøring for å få KrF med, selv om Knut Arild Hareide nok vil benekte det, sier seniorforsker Reidar Almås ved forskningsinstituttet Ruralis.

Bondeorganisasjonene har flere ganger i sommer bedt regjeringen om en krisepakke for å hjelpe bønder som er rammet av avlingssvikt som følge av tørken.

Onsdag møter Bondelaget og Småbrukarlaget statsminister Erna Solberg (H) og landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) hos en bonde på Kløfta som er rammet av tørken. Der vil bøndene igjen be om en krisepakke.

Tviler på nye penger fra Solberg

Landbruksminister Dale har tidligere svart at det ikke er aktuelt med noen krisepakke, fordi tilskudd til landbruket gis gjennom jordbruksavtalen. Han har likevel sagt at regjeringen kan gå med på en reforhandling av denne avtalen, noe Småbrukarlaget har gitt uttrykk for at de kan være villige til å godta.

Da NTB intervjuet bondelagsleder Lars Petter Bartnes mandag, ville han ikke si noe om hvorvidt de vil gå med på en reforhandling.

Ifølge Reidar Almås finnes det ikke noe historisk eksempel på at staten har kommet med nye penger til bøndene mellom jordbruksoppgjørene. Han tviler også på om statsministeren vil love noen nye penger på onsdagens møte, men tror heller ikke at Bondelaget vil gå med på en reforhandling.

– Jeg tror ikke det blir noen reforhandling av jordbruksavtalen. Grunnen til det er at det da fort blir snakk om å omfordele penger innenfor årets oppgjør, og det er nok Bondelaget tvilende til å gå med på, sier Almås.

Under jordbruksforhandlingene i vår ble regjeringen og bondeorganisasjonene enige om en avtale med en historisk høy ramme på 1,1 milliarder kroner.

KrF vil ha krisepakke

I forrige uke sa KrF-nestleder Olaug Bollestad til Nationen at partiet er for en krisepakke til landbruket. I en sms til NTB skriver KrFs landbrukspolitiske talsperson Steinar Reiten at stortingsgruppa skal drøfte situasjonen førstkommende torsdag.

Fra før har Sp, SV og Ap signalisert at de er for en krisepakke, og dermed går det mot et flertall på Stortinget for å gi bøndene friske midler.

Almås tror også at Bartnes avventer hva KrF vil gjøre, og at det er en av grunnene til at Bartnes foreløpig ikke har signalisert at Bondelaget vil ha en reforhandling av jordbruksavtalen.

– Jeg tror grunnen er at Bartnes vil se hva KrF finner på. Bartnes er en luring, så hvis KrF er tydelig på at de vil presse igjennom en ekstrabevilgning i Stortinget, er det et viktig signal. Jeg tror det er viktig for KrF å samle støtte blant bøndene, så det kan fort komme et krav, sier Almås