Skilt med Mattilsynet
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX .

En samlet næringskomite ber om uavhengig gransking av Mattilsynet

14. juni 2019

En samlet næringskomite har i dag vedtatt følgende; «Komiteen ber om at regjeringen iverksetter en uavhengig gransking av Mattilsynets tilsynsvirksomhet innenfor både grønn og blå sektor.»


– En granskning styrt av Mattilsynet selv, slik Mattilsynet og landbruksministeren ønsket, ville aldri kunne bli uavhengig og egnet til å gjenskape tillit. Det har derfor vært viktig for Senterpartiet at det er regjeringen som står som ansvarlig for granskingen. Det er en stor seier at vi nå får med et samlet Storting på dette, sier stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp), som også er leder av Næringskomiteen.

– Mattilsynet har ikke bare et alvorlig omdømmeproblem, men står i en tillitskrise. Mattilsynet har ikke den legitimiteten de trenger. Det er skapt et inntrykk av at flere av dem som fører tilsyn er aktivister, sier næringspolitisk talsperson Linda Hofstad Helleland (H) til VG.

Bakgrunnen er flere saker over flere år, ifølge Helleland.

– Mattilsynet har en viktig oppgave med å sikre at dyrene har det bra og at maten er ren og trygg. Da må vi ha et tilsyn som folk kan ha tillit til. Jeg mener at også for de mange ansatte i Mattilsynet vil en slik gransking være positiv. Alle er avhengige av at vi kan ha tillit til Mattilsynet, sier Geir Pollestad.

I begynnelsen av juni gikk Harald Gjein av som direktør for Mattilsynet etter pelsdyrsaken i Rogaland. Tilsynet leverte en feilaktig rapport om Per Olaf Lauvås sin minkfarm i Sandnes.

Mattilsynet har etter dette innrømmet at tilliten til tilsynet er trukket i tvil og har bestilt en ekstern gransking.

Til VG sier Helleland at Mattilsynets gransking ikke vil gjenreise tilliten, og at det derfor er nødvendig med en uavhengig gransking.

Kilde: NTB og pressemelding fra SP.