Erna Solberg, Siv Jensen, Trine Skei Grande og Kjell Ingolf Ropstad
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Regjeringen håper på norsk Mercosur-avtale

10. juli 2019

Regjeringen håper å få i havn en norsk Mercosur-avtale i løpet av august, men det er uaktuelt å inngå en avtale som undergraver norsk kjøttproduksjon.

Siden juni 2017 har Det europeiske frihandelsforbund (EFTA), parallelt med EU, diskutert en frihandelsavtale med den søramerikanske handelsblokken Mercosur.

Etter at EU i slutten av juni ble enige med de søramerikanske Mercosur-landene om en frihandelsavtale, håper den norske regjeringen at EFTAs Mercosur-avtale kan landes i løpet av august, skriver Nationen.

– Den tiende forhandlingsrunden vil finne sted i Buenos Aires i august, og det er et mål å bli enige om hovedtrekkene i avtalen da, sier statssekretær Magnus Thue i Nærings- og fiskeridepartementet i en epost til avisen.

Avtalen EU har kommet til enighet med Mercosur om, åpner for nye eksportkvoter blant annet på storfekjøtt. Det har blant annet skapt bekymring hos Bondelaget i Norge, som torsdag møter politisk ledelse i Landbruks- og matdepartementet til det de omtaler som et krisemøte. Bondelaget frykter at EFTA-landene kan få kjøttkvoter tilsvarende de EU har åpnet for.

Det sier Thue er uaktuelt. Han understreker imidlertid at en frihandelsavtale med Mercosur-landene vil ha stor verdi for norsk næringsverdi.

– I forhandlinger må man gi og ta, men det er uaktuelt for Norge å inngå en avtale som undergraver grunnlaget for norsk kjøttproduksjon, sier Thue.

(©NTB)