Storfekjøtt
Foto Morten F. Holm / SCANPIX

Redusert toll på storfekjøtt i 5 uker framover.

17. juli 2019

Det blir tollnedsettelse for storfekjøtt i sommer. Tollsatsen på hele/halve slakt av storfe settes ned til kr 24,00 per kg i perioden 23. juli til 26. august. 

I sommer har dekningen av ferskt storfekjøtt så langt vært god, men fra uke 30 går den noe ned. Markedsregulator Nortura har bedt om tollnedsettelse, da norske produsenter ikke vil kunne forsyne fullt ut det markedet etterspør.

250 tonn på reguleringslager

-Det er ca. 250 tonn storfe på reguleringslager nå. Dette vil bli tatt ut i ukene framover og er med å supplerer tilgangen av norsk vare. Vår vurdering er likevel at det vil ikke være tilstrekkelig til å dekke industriens behov de kommende ukene. Derfor har vi anmodet om tollnedsettelse. Det er lav slakting nå og neste uke er dekningsgraden av norsk storfe på 56 prosent, sier Hilde-Kari Skarstein, markedssjef i Totalmarked kjøtt og egg i Nortura, til Landbruk24.Utnyttelsen av importkvoter fra EU er så langt på 84 prosent, og det er relativt små mengder storfekjøtt på reguleringslager. Etter en helhetsvurdering av markedssituasjonen, setter Landbruksdirektoratet nå ned tollen for en periode på fem uker.

Tollnedsettelsen er basert på en forventning om at aktørene i markedet ikke avbestiller norsk vare og ikke stanser uttaket fra reguleringslager, selv om det åpnes opp for import til redusert tollsats.

Kilde: Landbruksdirektoratet.