Albin Gunnarson
Foto: Privat.

Raps gir godt vekstskifte og god økonomi.

18. november 2019

Mandag 25. november kommer den svenske raps-eksperten Albin Gunnarson til Rakkestad for å lære bort sine beste tips for rapsdyrking til norske bønder.
Norsk landbruk må øke andelen norsk-produserte fôrressurser framover. Oljefrø- og proteinvekster som raps og åkerbønner kan erstatte noe av soya-importen fra regnskog i Brasil. Dette er også vekster som er bra for jorda, og kan gi god avkastning for bonden. 

– Raps er en fantastisk forgrøde for hvete. Både svenske og norske forsøk viser at hveteavlingen etter et år med raps kan øke med over 100 kg per mål. Raps egner seg veldig godt som del av et vekstskifte i kornproduksjon. I tillegg er rapsolje en ettertraktet matolje av høy kvalitet som kan dyrkes lokalt.

Det sier den svenske raps-eksperten Albin Gunnarson som er blant foredragsholderne på Åpent møte om lokale fôrressurser i Rakkestad mandag 25. november kl 18.00.

– Raps har helt klart en framtid i skandinavisk og norsk landbruk. Her har vi et gustig klima og lite skadedyrproblematikk sammenliknet med mange europeiske land, fortsetter Albin.

I tillegg til Albin Gunnarson kommer Østfold Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Norsk Landbruksrådgiving Øst, TINE, Felleskjøpet og Debio bidra på møtet.

– Vi gleder oss til møtet, og håper at mange bønder benytter sjansen til å lære mer om hvordan lykkes med raps- og åkerbønner. Dette er vekster som er bra for jorda, og som gir god avkastning, sier Marte Guttulsrød fra Landbrukets Økoløft, som er arrangør av møtet i samarbeid med Østfold Bondelag og Rakkestad og Degernes Bondelag.

Møtet åpnes av ordføreren i Rakkestad, Karoline Fjeldstad.

Kilde: Pressemelding fra Økologisk Norge