Egg i butikk
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Prisen på egg går ned, stadig færre purker påmeldt til utkjøp.

29. mars 2019

Nortura varsler at engrosprisen på egg reduseres fra 1. april, reduksjonen er på 10 øre/kg for egg fra frittgående høner, og 20 øre/kg for egg fra miljøinnredning. Samtidig meldes det om at det pr. 7. mars er påmeldt 1 950 purker fra 77 besetninger til utkjøpsordningen. Det er bare halvparten av de 4000 purkene som Omsetningsrådet har åpnet for kan kjøpes ut for å bedre markedsbalansen for svinekjøtt.

“Større økning av andelen egg fra frittgående høner enn forutsatt har medført behov for å justere prisløypa for egg for å unngå overnotering i forhold til planlagt gjennomsnittlig engrospris for 1. halvår 2019. Fra mandag 1. april (uke 14) reduseres engrosprisen for egg fra høner i miljøinnredning med kr 0,20 per kg og for egg fra frittgående høner med kr 0,10 per kg.” skriver Totalmarked Kjøtt og Egg på sin nettside

Når det gjelder utkjøpsordningen for purker ble det opplyst at det ble påmeldt omlag 2 500 purker den første dagen det ble åpnet for påmelding. Så har det kommet melding om at noen har trukket seg, og det siste tallet er nå altså 1 950 purker fra 77 produsenter.  Det er tydelig at signaler om bedre markedsbalanse, og en varslet innstramming i konsesjonsregelverket, gjør at interessen for å slutte med smågrisproduksjon er betydelig mindre enn forventet for noen måneder siden.

Kilde: Nortura.no og Totalmarked Egg og Kjøtt.