Ribbe
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Pinnekjøtt og ribbe overtar kjøttdiskene

17. november 2018

Neste uke er det et betydelig skifte i etterspørselen etter kjøtt. Salget av ferskt lammekjøtt er nesten slutt, og pinnekjøtt  og ribbe overtar i butikkene. I og med at produksjonen av pinnekjøtt nå stort sett er ferdig, betyr det at etterspørselen etter lam og sau går kraftig ned. Mens det behovet for gris øker, neste uke er dekningsgraden for for svinekjøtt 81 prosent, men som kjent så er det rekordstort lager å ta av.

Her er et utdrag av en artikkel Finn Avdem har skrevet på medlemssidene til Nortura

“Når det gjeld sal, så er sesongen for ferske lam i butikk kraftig på hell som vi også skreiv om i førre utgåva av lammeringleiarnytt, medan pinnekjøttet for lengst er på veg inn i butikkhyllene. Salssesongen for ferske lam sluttar stadig tidlegare, men vi hadde så godt sal i starten av sesongen at vi framleis ligg 4,5 % over fjoråret per veke 45. Det var difor gull verdt at vi fekk godt med kvalitetslam i slutten av august og starten av september. Lengre vareveg mellom Nortura og butikkdiskane er også ein årsak til at vi må ha inn lamma tidlegare
Det som er ekstra moro, er at historia om fårefrikasseen som kjedene ikkje ville ha, vart delt på facebook av engasjerte sauebønder. Dette har ført til fornya interesse for produktet, så nå kan det godt skje at du finn fårefrikasseen ikkje berre i medlemsbutikken, men også i den vanlege butikken din”

For storfekjøtt er det neste uke balanse mellom slakting og etterspørsel. Sjekk ut alle detaljer på Landbruksbørsen

I Oslo regner slakterforretningen Strøm-Larsen å selge nærmere 25 tonn julemat i år. Det betyr en tredobling av omsetningen i desember.

Hovedorganisasjonen Virke anslår at hver nordmann kommer til å handle for rundt 11.040 kroner i desember i år. Totalt er det snakk om anslagsvis 58,5 milliarder kroner som legges igjen i butikkene i desember. Mye av dette går til julemat.

Mange har allerede begynt julehandelen, men selve julematen venter mange med til desember opprinner, noe en av Oslos eldste slakterforretninger merker tydelig.

– I desember tredobler vi omsetningen fra 3 millioner kroner til 9 millioner kroner, sier slakter Jan Strøm-Larsen.

Og det er ikke bare store tall i kroner og øre det dreier seg om. Totalt regner bare denne ene forretningen med å selge rundt 25 tonn julemat denne julen. Det fordeler seg med mellom 12 og 14 tonn med ribbe og rundt 6–7 tonn pinnekjøtt.

– I dagene opp mot julaften selger vi over 1 tonn med julemat hver dag, forteller Strøm-Larsen.

Når det gjelder julemat er nordmenn svært tradisjonelle, også i den mer urbane hovedstaden. Forsøk på å prøve vilt i julen faller på stengrunn, så nye trender innen julemat har svært dårlige vekstvilkår i Norge. Det begrenser seg til posteier og pateer.

(©NTB)

Kilde: Nortura