Mink
Foto: Norges Pelsdyralslag

Pelsdyrsaken kan føre til nytt opprør i regjeringspartiene

23. november 2019

Representanter fra Høyre og Frp mener regjeringens forslag til kompensasjon til pelsdyrbønder er urimelig, og åpner for å gi støtte til Sp-forslag.

Pelsdyrnæringen er vedtatt avviklet innen 2025.

Blant Høyre-representantene som er misfornøyd med regjeringens forslag til kompensasjon er Kristian Tonning Riise. Han kaller forslaget til forskrift «urimelig», og forventer en helomvending.

– Hvis ikke må man ta saken tilbake til Stortinget. Eller stemme over Senterpartiets forslag, sier han til Nationen.

– Skal ikke lide økonomisk

Flere representanter fra Senterpartiet har fremmet forslag om at pelsdyrbøndene skal få full erstatning.

Til VG forteller Frps Carl I. Hagen at han er en av flere representanter som vurderer å ta saken tilbake til Stortinget.

– Her har man foretatt et ekspropriasjonslignende vedtak om en næring som er over 100 år, på grunn av partipolitiske grunner og fordi Venstre er imot. Da skal de som må slutte med sin tidligere lovlige næring selvfølgelig få full kompensasjon etter paragraf 105 i grunnloven. De skal ikke lide økonomisk tap, sier han til avisen.

Støtte hos flere

Flere stortingspolitikere VG og Nationen har snakket med deler Hagen og Tonning Riises syn på saken. Minst fem av dem sier til avisen at de vurderer å stemme mot egen regjering i saken.

Forslaget om å avvikle pelsdyrnæringen innen 1. februar 2025 ble vedtatt med 101 mot 68 stemmer etter flere timer med debatt i Stortinget i juni, og var Venstres store seier i Granavolden-plattformen.

Venstres fylkeslag i Trøndelag har imidlertid også krevd at bøndene får full kompensasjon.

(©NTB)